Ovo su najveće zablude u koje smo vjerovali u djetinjstvu, a neki možda i danas

Dok smo bili djeca redovito smo slušali prodike odraslih kako bi se trebali ponašati i uvjeravali smo se da nećemo biti isti takvi. Sad kad smo stariji i mi smo počeli djeci govoriti da ‘od kave raste rep’ i slične gluposti.

Postoje neki mitovi u koje smo vjerovali kao klinci, a neki možda vjeruju i danas. Ali, moramo vam reći, roditelji su nam lagali.

Evo devet najčešćih zabluda:

1. Ako gledaš u križ, oči će ti ostati tako

Djeca često izvode grimase, kolutaju očima i gledaju u križ, ali to ne znači da će im oči trajno ostati u tom neprirodnom položaju.

2. Razbolit ćeš se ako stojiš na propuhu

Iako je u Hrvatskoj propuh kriv za puno bolesti, postoji i pisani dokaz da nije opasan. Tako u udžbeniku iz infektologije iz 2006. godine u poglavlju prehlade stoji da ‘unatoč uvriježenim vjerovanjima i zapažanjima, nema sigurnih dokaza da su hladnoća, propuh i slična stanja povezani s učestalošću prehlade’.

3. Ne idi van mokre kose jer ćeš dobiti upalu mozga

Encefalitis ili upala mozga prilično je rijetka pojava i najčešće je uzrokuje virus. Sa šetnjom po vani mokre kose nema baš nikakve veze.

4. Ako piješ kavu, narast će ti rep

Ovu ludost stvarno nema potrebe potkrepljivati s činjenicama. Ili ima još netko tko vjeruje?

5. Ako progutaš žvaku, možeš dobiti zapletaj crijeva

Američki magazin za pedijatriju zabilježio je probavne smetnje kod djece koja često žvaču i gutaju žvakaće gume, ali većinom blage. Veću opasnost uzrokuju umjetna sladila koja potiču proljev i bol u trbuhu.

6. Čitanje u mraku kvari vid

To nije znanstveno potvrđeno. Ono što možemo iskusiti prilikom čitanja u mraku ili pri slabijem osvjetljenju jest zamor očiju, koji traje kratko, uglavnom dok se ne odmorimo, ali ne uzrokuje nikakvo trajno oštećenje očiju.

7. Ako pojedeš puno mrkve, vidjet ćeš bolje

Mrkva, baš poput jetrice ili slatkog krumpira, bogata je vitaminom A, ali to je tek jedan od vitamina koji naše oči trebaju.

8. Od špinata ćeš biti jak kao Popaj

Iako špinat obiluje željezom, kalcijem, vitaminima C i K te karotenoidima, teško da se samo od njega može nabildati.

9. Ako ne nosiš potkošulju, dobit ćeš upalu bubrega

Kad smo narasli smo shvatili da upala bubrega nema nikakve veze s količinom odjeće koju stavimo na sebe.

Izvor: 100posto

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.