Za razliku od dramatičnog finala izbora za Chefa godine, gdje je Tvrtko Šakota s dva boda razlike pobijedio Rudolfa Štefana, u izboru Kulta Plave Kamenice za Restoran godine nije bilo osobite napetosti. Štefanov Pelegrini pobijedio je osvojivši 130 bodova, 20 više od drugoplasiranog Boškinca. Riječ je o četvrtoj uzastopnoj Pelegrinijevoj pobjedi. Pelegrini je jedini restoran koji je dosad pobjeđivao u godišnjem izboru Kulta Plave kamenice. Što, zapravo, nije neobično.
Svaka ozbiljna scena i industrija počiva na čvrstim institucijama. Pelegrini Rudija Štefana najvažnija je i najčvršća institucija hrvatske restoranske industrije u zadnjih deset godina, što hrvatski restoranski profesionalci prepoznaju. Dapače, Pelegrini je institucija koja izgrađuje druge važne institucije, poput Chef’s Stagea i Budi Foodie.
Pelegrini, u stanovitom smislu, podsjeća na Beatlese ili Bijelo dugme. On je istodobno avangardan i komercijalan, stvara scenu, dominira scenom, uvodi nove žanrove i određuje nova pravila igre. Zbog svega toga Pelegrini zaista jest najznačajniji restoran u Hrvatskoj: on ne mora biti najinventivniji u kuhanju kao Nav, ni najbolji po izboru svježih sastojaka kao Plavi podrum, ali je najvažniji po svojim sveukupnim performansama i po svom dugoročnom utjecaju.
Pelegrini, uostalom, i jest zamišljen kao vrlo dugoročan posao. Rudolf Štefan, 44 godišnji Šibenčanin s kvarnerskim korijenima, kupio je prostor u palači Pelegrini, starijoj od šibenske Katedrale, još 2006. godine. Restoran je otvoren 2007. zahvaljujući kreditima, koji su pokrili oko 80 posto investicije, što znači da je Pelegrini prerastao u najbolji hrvatski restoran u vrijeme kad je radio pod teškim kreditnim opterećenjem. Sam Štefan od rane mladosti, otkako je završio fakultet, radi u ugostiteljskoj struci, ali u vrijeme otvaranja Pelegrinija nije bio profesionalni kuhar. Poslije nekoliko godina vođenja Pelegrinija, Štefan se uvjerio da ne može pronaći chefa koji će vjerno realizirati njegovu viziju stvaranja nove dalmatinske kuhinje, pa je sam odlučio postati chef.
Cijeli članak pročitajte OVDJE.