Pet aplikacija koje će vam pronaći besplatni Wi-Fi

ilustracija

U nepoznatom ste gradu, ne znate gdje možete do besplatnog pristupa bežičnom širokopojasnom internetu? Ne morate lutati jer vam u pomoć mogu priskočiti ove aplikacije

1) Wi-Fi Map (AndroidiOS)

Besplatna aplikacija koja nudi više od sto milijuna pristupnih točaka za Wi-Fi, dobra za one koji puno putuju jer ima podatke i za Bliski istok, središnju Aziju, Afriku, Rusiju i istočnu Europu. Pomoću nje možete naći hotspot čak i ako nemate signala ili pristup internetu na mobitelu, piše tportal.

2) Avast Wi-Fi Finder (AndroidiOS)

S Avastom ste se vjerojatno već susreli jer je ime poznato u domeni antivirusne zaštite. No, to nije jedino čime se bave: imaju i alat za pronalaženje Wi-Fija.

Aplikacija koristi GPS ugrađen u pametni telefon kako bi odredio vašu lokaciju  i prikazao vam najbliže pristupne točke. Za svaku od njih reći će vam je li veza otvorena ili zaključana.

Postoji i mogućnost proširivanja dosega pretrage, kao i pretragu po lokaciji. U paketu ćete dobiti i značajke za provjeru sigurnosti pristupne točke za Wi-Fi koje će naznačiti moguće probleme vezane uz sigurnost i privatnost vaših podataka te alat za mjerenje brzine Wi-Fi mreže.

3) OpenSignal/WiFiMapper (AndroidiOS)

Ova aplikacija hvali se katalogom s pola milijarde pristupnih točaka za Wi-Fi diljem svijeta koje prikazuje na mapi kako bi ih lakše pronašli. Opremljena je tražilicom, a rezultate pretrage možete sortirati po vrsti, brzini, kvaliteti veze i tome slično.

Također, nudi nekoliko zgodnih značajki. Recimo, integrirana je s društvenom mrežom Foursquare pa njene podatke koristi kako bi vas uputila do obližnjih kafića, restorana, kulturnih institucija i drugih zanimljivih lokacija.

 

4) WiFi Hotspot Scanner (Windows)

Dosad smo se bavili aplikacijama za pametne telefone. Evo jedne za stolna računala. Operativni sustav Windows ima ugrađen skener za Wi-Fi, no WiFi Hotpot Scanner dolazi s više značajki.

Tako će vam, recimo, pokazati ne samo naziv mreže već i njene trenutne sigurnosne postavke, informacije o kanalu, MAC adresu i druge korisne podatke koje možete spremiti kao tekstualnu, HTML, XML ili CSV datoteku. Aplikacija je prijenosna pa ju možete držati na USB sticku i aktivirati po potrebi.

5) Wi-Fi Space (web)

Ova je aplikacija zgodna kao rezerva za slučaj da vam druge opcije nisu dostupne, ali i za planiranje putovanja. U njoj ćete naći više od 20 milijuna lokacija pristupnih točaka, uglavnom u Sjevernoj Americi i Europi, koje možete pretraživati koristeći tražilicu ili mapu.

Točke su označene bojom: crvene su veze zaštićene lozinkom, zelene su otvorene, piše Make Use Of.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.