Više

    Pet čestih pogrešaka zbog kojih riža ne ispada dobro

     

    Umijeće pripreme savršene riže nije teško savladati. Dovoljno se pridržavati nekoliko trikova koje primjenjuju i vrsni kuhari u restoranima, odnosno izbjeći najčešće pogreške. Rezultat je mirisan prilog koji nije niti suviše ljepljiv ili u najgorem slučaju kašast, nego je svako zrno za sebe. U vodu za kuhanja dodajte soli, a prema želji i kurkume kako bi dobila lijepu boju ili malo muškatnog oraščića za finiji miris. Finu aromu pružit će i lovorov list ili neki drugi začin prema želji, piše Punkufer.

    Ispirete rižu

    Ispiranjem riže gubi se škrob koji joj pruža sočnost i kremoznost, a pod mlazom vode nestaje i dio finog okusa. Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi ili ako sumnjate da nije dovoljno čista.

    Ne glazirate rižu

    Kako riža ne bi bila ljepljiva najprije je popržite na malo maslaca ili maslinovog ulja na laganoj vatri miješajući kako ne bi zagorjela i tek zatim dodajte vode.

    Kuhate je u previše vode

    Količina vode za kuhanje ovisi o vrsti riže jer svaka vrsta ima drukčiju sposobnost upijanja, no nećete pogriješiti ako na šalicu riže kratkog zrna s više škroba dolijete šalicu vode. Ona dugog zrna traži četvrtinu šalice vode više. Ipari li voda uvijek možete dodati još, ali pazite da ne pretjerate s količinom.

    Previše pojačavate vatru

    Rižu obavezno poklopite pa kuhajte na stalnoj, laganoj vatri kako voda ne bi prebrzo isparila. Prozirni poklopci za kuhanje su idealni kako biste mogli vidjeti treba li doliti još vode bez otklapanja. Iako se neće dogoditi ništa strašno ako provirite jednom ili dvaput – bolje je što manje otklapati lonac.

    Ne dajete joj vremena da se odmori

    Dvije minute prije nego što je riža gotova ugasite vatru pa je ostavite poklopljenu neka se odmara. Za to će vrijeme upiti preostalu vodu.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...