Pet mitova o hrani koji su potpuno krivi

Koliko puta ste čuli da trebate soliti jaja ako ih želite bez ikakvih problema oguliti ili pak kako ne smijete probadati odrezak prilikom pečenja na tavi jer će početi gubiti svoje dragocjene sokove?

Otkrivamo vam pet mitova koji su potpuno krivi te zašto je tome tako.

Mit #1: Koristite puno vode kad kuhate tjesteninu

Tradicionalno, ljudi koriste jako puno vode pri kuhanju tjestenine kako bi voda nastavila ključati nakon što se tjestenina doda. Zapravo, ako napravite maleni test kod kuće i stavite vodu u manju i veću posudu, vidjeti ćete da će voda u manjoj posudi brže proključati. I jednom i drugom loncu je potrebno neko vrijeme da ponovno proključaju, a s manje vode je to brže budući da veći lonac gubi tu energiju brže od manjeg.

Mit #2: Odrezak prvo zapecite kako bi ”zarobili” sokove

Ako pečete dva odreska jedan pokraj drugog, jedan zapečen na početku, a drugi na kraju, vidjeti ćete da će onaj zapečen na kraju izgubiti puno manje sokova. Dakle, najbolja tehnika je da ga stavite peći u zagrijanu pećnicu te ga zapečete na tavi pred kraj.

Mit #3: Odrezak nemojte probadati vilicom

Korištenje vilice kako biste okrenuli vaš odrezak ga neće uništiti. Odrezak nije jedan veliki vodeni balon, već točnije, skup malih vodenih balona. Korištenjem vilice ćete možda probušiti jedan ili dva mala balončića, ali to neće utjecati na veliko gubljenje sokova.

Mit #4: Ne solite jaja dok ih miješate

Mit govori kako dodavanje soli jajima na početku pečenja čini jaja tvrdima. To nije istina, jer sol zapravo razbija proteine u jajima i formira mrežu koja zadržava vlagu dok se jaja peku.

Mit #5: U vodu za kuhanje jaja dodajte ocat kako biste ih lakše ogulili

Zaboravite sve trikove guljenja jaja: posolite vodu, dodajte ocat, probušite rupicu u jajetu… Jedino pravilo kojeg se trebate držati je da jaje ubacite u kipuću vodu. Dakle, što je voda toplija, to će se jaja bolje skuhati i lakše guliti.

izvor: jutarnji list

foto:ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.