Više

    Pet namirnica koje moramo oprati prije kuhanja ili jela

     

    1. Voće i povrće s jestivom kožom

    Samo zato što je voće i povrće s jestivom kožom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama. Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvijek oguliti prije konzumacije, dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga također morate oprati.

    2. Određene namirnice u konzervi

    “Namirnice poput konzerviranog graha, slanutka, mahuna i drugog obrađenog povrća možete isprati.

    Namirnice poput npr. konzervirane tune nemoguće je oprati bez uništavanja, ali namirnice poput konzerviranog graha, slanutka, mahuna i drugog obrađenog povrća možete isprati.

    3. Voće i povrće s nejestivom kožom

    Navikli smo guliti ih, ali baš zbog toga mislimo kako ih ne bismo trebali oprati. Naravno, u krivu smo. Svako voće i povrće, bez obzira na to ima li jestivu ili nejestivu kožu, obavezno trebamo oprati prije konzumacije ili pripreme, piše zadovoljna.

    4. Orašasti plodovi

    Ako upitate većinu ljudi peru li orašaste plodove, odgovorit će vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gdje su bili pohranjeni tijekom transporta i prije pakiranja. Zbog toga bismo ga prije konzumacije trebali poplahnuti. Uvijek perite samo onu količinu plodova koje ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.

    5. Sušeno voće

    Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To posebno vrijedi za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite prije konzumacije, a stručnjaci savjetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...