PET VRSTA EMOCIONALNIH VAMPIRA: Kako prepoznati i obraniti se od ljudi koji vam sišu energiju

Ilustracija

Ljude iz okoline dijelimo na dvije skupine: one nakon čijeg društva se osjećamo optimistično, dobro i bolje raspoloženo – te one nakon čijeg društva se osjećamo loše, manje vrijedno i inferiorno.

S obzirom da se na dnevnoj bazi susrećete s različitim osobnostima tih kategorija, važno je znati izaći na kraj u društvu negativnih, emocionalnih vampira koji vam doslovno posisaju energiju i nakon njihovog društva se osjećate slabo i bez imalo energije.

Vampir 1: Narcis

Ovaj tip vampira je grandiozan, sam sebi najvažniji i najbolji. Uvijek u potrazi za pažnjom i željan divljenja. Iznimno je inteligentan i šarmantan, sve dok se ne osjeti ugroženim.

Savjeti za samoobranu: Uživajte u dobrim stranama i ugodnom društvu takvih osoba dok možete, međutim imajte realna očekivanja. Želite li uspostaviti korektan odnos s njima, ne zaboravite da im je moto “Ja, ja i samo ja”. Stoga, naučite im podilaziti i istovremeno ne zaboravite da im nikada ne smijete otkriti svoje najdublje osjećaje, strahove i slabosti – jer će kad, tad to okrenuti u svoju korist. Igrajte na kartu njihovog ega i “hranite ga” onoliko koliko je potrebno za normalnu i korektnu komunikaciju.

Vampir 2: Žrtva

Ovi vampiri misle kako se cijeli svijet urotio protiv njih, kako nitko i ništa nije na njihovoj strane te uvijek imaju stav “Jadan ja”.

Savjeti za samoobranu: Postavite jasne i čvrste granice. Ukoliko se radi o prijatelju, kolegi ili bliskom članu obitelji nakon kratkog slušanja njihovog problema odlučnu recite kako vam je stalo, ali da ne možete više slušati o određenom problemu, ukoliko nećete razgovarati o rješavanju istog. Ili jednostavno potvrdite da suosjećate i razumijete, ali da nije vrijeme i mjesto za razgovor o tome.

Vampir 3: Kontrolor

Misle da bolje od vas znaju što želite i trebate. Rado dijele savjete što da odjenete, kako da se ponašate i reagirate u određenim situacijama. Obožavaju dijeliti savjete, iako ih to nitko nije tražio.

Savjeti za samoobranu: Ukoliko izbjegavanje takvih osoba nije opcija, a njihovo ‘pametovanje’ vas uvijek izbaci iz takta, nemojte ni pokušavati kontrolirati ili predvidjeti njihovo ponašanje, Umjesto toga jasno mu dajte do znanja da cijenite njihove savjet, no da se ipak radi o stvari o kojoj ćete sami odlučiti. I dalje više nema govora o tome.

Vampir 4: Kritičar

Ovaj tip vampira svrhu života pronalazi u kritiziranju drugih. Oni su moralna vertikala, sudac i porota kada je potrebno. Uvijek znaju što je ispravnije, a gotovo uvijek to isto je u suprotnosti s onime što vi činite ili želite. Umanjuju važnost svojih ‘žrtava’ ne bi li nahranili svoj ego.

Savjeti za samoobranu: Ništa od onoga što vam ovakva osoba kaže, nemojte uzeti za ozbiljno i nemojte ulaziti u sulude rasprave ili opravdavanja. Iako su upućene vama, kritike najčešće nemaju veze sa stvarnošću i odraz su njihovih nesigurnosti i strahova te želje da sebe pokažu superiornijima i vrjednijima nego što to uistinu jesu.

Vampir 5: ‘Drama Queen’

Od najbanalnije situacije u stanju su napraviti najkritičniju. Uzrujani su tonom kojim im se obraćate (previše je prijeteći?), upozorenje radi pogreške za njih je opomena pred otkaz, ako ne i direktna prijetnja, krivo izvraćen novac pretvorio se u suptilnu pljačku i tako unedogled.

Savjeti za samoobranu: Od ovakvih osoba se teško obraniti ili predvidjeti sve njihove moguće scenarije i probleme koji bi mogli nastati iz banalnih situacija, U takvim situacijama važno je da ostanete smireni. Dišite duboko i nemojte da histerija prijeđe na vas. Postavite granice i ignorirajte takvo ponašanje.

izvor:jutarnji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.