Počinje sezona samonikle poslastice – šparoge

Među prvim proljetnim namirnicama koje ćete zapaziti na tržnicama svakako su šparoge, a ne propustite okusiti one divlje jer imaju poseban okus.

Šparoga zapravo ima oko 300 vrsta, a nama su iz uzgoja najpoznatije zelene i bijele, dok su samonikle prava poslastica zbog svog intenzivnijeg okusa. Također, divlje šparoge imaju najviše vitamina, a isto tako se smatraju jednim od najboljih izvora folne kiseline i betakarotena.

šparoge i rotkvice5Upravo zbog folne kiseline izuzetno su zdrave za trudnice. Divlje su šparoge pomalo gorke zbog tri glavna sastojka, a to su asparagin, vanilin i spargaurin. Ipak, oni su zaslužni za oporavak nakon bolesti te dobro djeluju na rad jetre i žuči, a šparoge su bogate i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile.
Za vitku liniju
Općenito, šparoge imaju tek 27 kalorija po šalici, a poznate su kao detoksikacijska hrana jer sadrže visoke razine aminokiselina koje djeluju kao diuretik, dakle pripomažu u izlučivanju viška tekućine iz organizma. Najveći dio čini ih voda (93 posto), a 1,7 posto otpada na bjelančevine, 2,6 posto na ugljikohidrate i 0,7 posto na masti, navodi Tportal.
šparoge8Također, pomažu u bržem uklanjanju alkohola i drugih toksina iz organizma i čudotvoran su lijek protiv mamurluka. Šparoga je riznica vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, E i K, B6, folnu kiselinu, željezo, bakar, pa čak i proteine. Treba spomenuti i vlakna, a njih šparoge imaju dovoljno da ublaže probavne smetnje.

Kako ih pripremiti
Najviše hranjivih tvari sačuvat će kuhane na pari. Za prvi put možete ih ostaviti da se kuhaju u slanoj vodi petnaestak minuta te ih dobro ocijedite, ohladite i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Prije kuhanja bacite drvenasti, tvrdi dio izdanka šparoge, jer jestivi su samo mekani, vršni dijelovi.

Sezona divljih šparoga traje od ožujka do lipnja, a kultivirane se na policama većih trgovačkih centaramogu naći cijele godine, s tim da berba u našim krajevima kreće od travnja i traje negdje do srpnja.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.