Pomagač u kući: Zašto je dobro staviti alkoholni ocat u perilicu

Bijeli ocat je dugo vremena poznat kao svestrani pomagač, i kod raznih zdravstvenih stanja, ali i u kućanstvu. Razrijeđen s vodom uklanja prljavštinu, a pomaže i u pranju rublja

  1. Posvijetli i izbijeli odjeću

Octena kiselina u destiliranom bijelom octu je tako blaga da ne šteti tkaninama koje se mogu prati; ali je dovoljno jaka da otopi ostatke (lužine) koje ostavljaju sapuni i deterdženti. Dodavanje samo pola šalice octa zadnjem ispiranju rezultirat će svjetlijim i jasnijim bojama.

Dodajte destilirani bijeli ocat u dozator omekšivača ili ručno dodajte ocat na početku ciklusa ispiranja. Blaga octena kiselina u octu također djeluje kao izbjeljivač i sjajilo za sivu, prljavu odjeću.

  1. Ukloni miris plijesni

Ostavljanje vlažnih ručnika u košari ili vlažne odjeća u perilici može uzrokovati rast plijesni i pljesniv miris. Da bi sve bilo mirisno, napunite perilicu vrućom vodom, dodajte dvije šalice destiliranog bijelog octa i pokrenite kompletan ciklus pranja. Pokrenite drugi potpuni ciklus s dodanim deterdžentom.

To je dobro i za male količine plijesni i kiselog mirisa. Za veće probleme s plijesnima i mrlje, morate koristiti agresivniji tretman.

  1. Prirodno omekša odjeću

Destilirani bijeli ocat djeluje kao prirodni omekšivač tkanine i ne ostavlja tragove na rublju. Samo dodajte pola šalice zadnjem ciklusu ispiranja. Ako vam se sviđa lagani miris, u bocu octa dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja poput lavande. Destilirani bijeli ocat je siguran i hipoalergijski za svu dječju odjeću.

  1. Umanjuje mucice i dlake kućnih ljubimaca

Samo pola šalice bijelog destiliranog octa u ciklusu ispiranja pomoći će spriječiti da se dlake kućnih ljubimaca drže za odjeću. Također pomaže riješiti se pretjeranih mucica vlakna, ako ste slučajno oprali nešto tamno s ručnicima koji puštaju mucice.

  1. Smanjuje neugodne mirise ispod pazuha

Napunite neku praznu bocu s raspršivačem nerazrijeđenim destiliranim bijelim octom kako biste uklonili miris znoja i mrlje na odjeći prije pranja. Pošpricajte ocat izravno na tkaninu na područje ispod pazuha i pustite ga deset minuta prije stavljanja odjeće u perilicu rublja. Ocat će pomoći u micanju tragova dezodoransa na odjeći i spriječiti žutu boju ispod pazuha, savjetuje žena.hr.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.