Potražnja za ovim mlijekom raste, a klimatske promjene idu nam na ruku

Zbog klimatskih promjena već neko vrijeme se poljoprivrednike priprema na to da će morati mijenjati kulture koje stoljećima uzgajaju u našim krajevima. Pomicanje klimatskih zona utječe na rast i prinose, a kad se već moramo prebacivati na poljoprivredne kulture iz južnijih krajeva mogli bi razmisliti i o uzgoju deva. Naš mljekari i onako muku muče s plasmanom, a devino mlijeko i te kako se traži i plaća. Uz sve to znanstvenici donose nova istraživanja o njegovoj kvaliteti i prednostima.

Poznato je kako puno ljudi, podaci zdravstvenih organizacija koji prate ove statistike kažu otprilike pet posto svjetske populacije, pati od intolerancije na kravlje mlijeko. Brojni konzumenti, koji su probleme s nadutošću, proljevima, grčevima u probavnom traktu riješili prelaskom na kozje ili ovčje mlijeko, pa onda i na voćne varijante, poput bademovog i kokosovog, s vremenom su, nažalost, uočili da im i nove mliječne verzije stvaraju poznate neugodne tegobe.

O tome za portal mindbodygreen piše poznati nutricionist i prodavani autor Vincent M. Pedre, koji navodi kako je kao idealan odgovor na najnovije probleme našao na potpuno neočekivanom mjestu – u devinom mlijeku.

mlijeko

– Koliko god na prvu zazvučalo kao nova pomodna stvar u prehrani, devino mlijeko se stoljećima obilato koristilo kao napitak na Bliskom istoku, u dijelovima Afrike i Azije, te bivšem Sovjetskom Savezu. Premda u prošlosti nije postojala znanstveno utemeljena potvrda za tu tezu, spisi otkrivaju brojne terapeutske učinke koji su se pripisivali blagotvornom devinom mlijeku – piše Vincent M. Pedre.

Navodi kako znanstveni svijet danas raspolaže impresivnim brojem studija koje potkrepljuju ono što su ljudi intuitivno shvaćali prije mnogo stoljeća: devino mlijeko pruža niz zdravstvenih prednosti, prebogat je izvor hranjivih tvari i antioksidansa.

Devino mlijeko se ispostavilo hranjivijim od kravljeg i ovčjeg, jer sadrži nisku količinu laktoze uz vrhunski sadržaj masti. Također je lakše probavljivo jer, za razliku od većine konvencionalnih mliječnih proizvoda. Mnoge prednosti devino mlijeko može zahvaliti i imunoglobulinu, koji igra ključnu ulogu u imunološkom zdravlju. Istraživači smatraju da su upravo oni važna terapija za niz bolesti poput karcinoma, multiple skleroze i Alzheimerove bolesti.

Američki autor navodi kako se na Amazonu pakiranje od šest bočica prodaje po cijeni od 120 dolara, dok neki izvori na domaćim portalima pišu kako se može nabaviti po cijeni od paprenih 200 kuna za pola litre. U Europi ga najviše proizvode obiteljske mljekarske tvtke iz Nizozemske, a kad se prvi put pojavilo na online prodaji tvrtke MuscleFood u Velikoj Britaniji, usprkos cijeni rasprodano je u 48 sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.