Više

    Pravo je vrijeme za knedle sa šljivama. Evo kako ih napraviti

     

    Omiljeno jelo svačijeg djetinjstva svakako su – knedle. A one sa šljivama znali smo jesti dok su još bile vruće i predstavljale opasnost za nepce. I vrijeme je da nas taj ‘kolačić Madleine’ hrvatske kuhinje odvede još jednom u djetinjstvo, a nema boljeg trenutka nego sada kada su šljive zrele, sočne i spremne za ovaj neodoljivi zalogaj.

    Sastojci

    1 kg pirea od krumpira
    2 žlice ulja
    malo soli
    40 dkg oštrog brašna
    20-ak šljiva(svježih ili zamrznutih)
    malo krušnih mrvica

    Priprema

    Sve sastojke stavite u posudu i rukama zamijesite glatko tijesto. Zamiješeno tijesto prebacite na pobrašnjen stol i dovršite miješenje tijesta na stolu. U veliki lonac stavite vodu i pustite da zakuha dok vi pripremite knedle. Prstima otrgnite malo tijesta, napravite od njega knedlu uz pomoć dlanova, zatim u knedlu utisnite rupu i stavite otkoštenu šljivu, spojite rubove te ponovno uz pomoć dlanova napravite knedlu. Knedle odlažite sa strane na pobrašnjenu podlogu. Kada je voda zakuhala, sve knedle stavite u lonac. Pustite ih da budu unutra kojih 30 sekundi, zatim nježno promiješajte kako se nebi zalijepile za dno. Knedle kuhajte oko 15-20 minuta.

    Najbolje su s krušnim mrvicama, no Journal.hr donosi nešto drugačiju varijantu ove tradicionalne pripreme. Na ulju i na laganoj vatri pomiješajte mrvice sa šećerom, no ako imate Muscovado šećer – tim bolje. Njegova melasasta tekstura i karameliziran okus fantastično će se slagati s dva prstohvata cimeta i prstohvat chillija koji ćete ubaciti u smjesu s mrvicama. Kada su mrvice (a i ostatak smjese) porumenile uvaljajte knedle u njih. Servirajte tople. Slobodno dodajte i koji sirup, javorov ili agavin…

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...