" "
Više

    " "

    Male tajne velikih majstora

    Pripremite pašticadu po receptu chefa Mate Sučića i zadivite goste

     

    Chef Mate Sučić ovog puta odlučio je podijeliti svoj originalni recept za pašticadu. Kako bi vam pašticada ispala sočna i neodoljivog okusa, 25-godišnji vlasnik Konobe Campanelo otkrio je sve tajne pripreme tradicionalnog dalmatinskog jela za šest do osam osoba.

    Sastojci:

    • 2kg junećeg frikandoa
    • mrkva
    • češnjak
    • stabljika celera
    • suha panceta
    • papar u zrnu
    • crno vino
    • lovor
    • ružmarin

    Špikovanje mesa:

    Meso možete prepoloviti na dva dijela kako bi što lakše rukovali i što jednostavnije špikovali. Nožem u koso napravimo rupu na mesu i u svaku rupu dodamo različitu namirnicu – mrkva, panceta, stabljika celera, češnjak, tako kad izrežete meso dobijete jednu lijepu poeziju boja.

    Mariniranje:

    Meso stavimo u prikladnu posudu, zalijemo s otprilike dvije litre crnog domaćeg vina, litrom vode, dvije grančice ružmarina, dva lista lovora, jedna maa žličica papra u zrnu. Nasjeckamo na sitnije kapulu, mrkvu i češnjak te dodamo u pac zbog bolje arome. Ostavimo meso meso da se marinira minimalno jedan dan, a ako se može i duže.

    Umak:

    • 2kg kapula
    • 0,5kg mrkve
    • 0,3kg korjena celera
    • 2 glavice češnjaka
    • 0,5kg svinjske masti

    Kapulu narežemo na listiće, mrkvu i celer naribamo, a češnjak stavimo cijeli u komadu.

    Svinjsku mast lagano otopino na vatri, dodamo povrće na zagrijanu masnoću i dobro posolimo kapulu i dinstamo otprilike jedan sat, dok svo povrće ne ‘uvene’ kako treba i dobije lijepu boju. Nakon toga malo smiksamo štapnim mikserom.

    Meso izvadimo iz  paca na krpu da se dobro ocijedi i prosuši, nakon toga ga posolimo i prepečemo na svinjskoj masti meso sa svih strana dok ne dobije lijepu koricu. Nakon toga tekućinu od paca procijedimo i dodamo u kapulu, iz paca dodamo lovor, ružmarin, malo posolimo, popaprimo, stavimo malo šećera, malo muškatnog oraščića,c rvene slatke paprike i žličicu konšerve, malo temeljca goveđeg i pustimo da to sve prokuha. Kad prokuha dodamo meso koje smo popržili  i kuhamo dok se meso lijepo ne zgotovi, otprilike tri sata, a nekad i duže ovisno o mesu. Meso treba biti tako da kad vilicom ubodemo ona lijepo prođe kroz njega. Kad je meso gotovo pustimo da se ohladi. Nakon toga završimo umak – još jednom fino smiksamo štapnim mikserom, začinimo po želji dodamo jednu žlicu pekmeza od šljiva i pustimo da još jedan put prokuha  i nakon toga kroz fino ga sito propasiramo da dobijemo lijepu glatku teksturu umaka.

    Prilog po želji može biti palenta, njoke ili nešto drugo.

    Tajne recepta:

    • okus pašticade mora biti slatkasto kiselkastog okusa
    • kapulu obavezno dobro posoliti
    • pašticadu kuhati na što laganijoj vatri
    • umak mora biti svilenkast
    • sve što radite radite iz ljubavi – to je najveća tajna uspjeha

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Solidan otpor Šibenke protiv Vojvodine, vratio se još...

    Šibenka je upisala poraz od Vojvodine na otvaranju ABA 2 balona u Širokom Brijegu. Jedan od glavnih favorita za plasman u prvi regionalni rang...

    Kosor odgovorila Butkoviću: “Bumo na izbore, bez brige,...

    Odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike, komentirao je HDZ-ov ministar...

    Milanović: ‘Ti nepismeni gangsteri mi mogu staviti soli...

    Predsjednik Zoran Milanović prisustvuje danas u kulturno-umjetničkom programu Folklornog društva Kumanija Vela Luka, Narodne glazbe Vela Luka i Udruga mažoretkinja ispred zgrade Osnovne škole...

    Ulice Put Jazine i Ante Starčevića u Tisnom...

    Zbog prespajanja nisko-naponske mreže na novu trafostanicu u utorak, 19. ožujka od 8 do 15 sati bez električne energije bit će potrošači u ulicama...

    NAJNOVIJE

    Solidan otpor Šibenke protiv Vojvodine, vratio se još jedan oporavljenik

    Šibenka je upisala poraz od Vojvodine na otvaranju ABA 2 balona u Širokom Brijegu. Jedan od glavnih favorita za plasman u prvi regionalni rang...

    Kosor odgovorila Butkoviću: “Bumo na izbore, bez brige, maleni!”

    Odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike, komentirao je HDZ-ov ministar...

    Milanović: ‘Ti nepismeni gangsteri mi mogu staviti soli na rep. Ali, SDP treba biti oprezan’

    Predsjednik Zoran Milanović prisustvuje danas u kulturno-umjetničkom programu Folklornog društva Kumanija Vela Luka, Narodne glazbe Vela Luka i Udruga mažoretkinja ispred zgrade Osnovne škole...

    Ulice Put Jazine i Ante Starčevića u Tisnom u utorak, 19. ožujka bez struje

    Zbog prespajanja nisko-naponske mreže na novu trafostanicu u utorak, 19. ožujka od 8 do 15 sati bez električne energije bit će potrošači u ulicama...