Prokuhavate istu vodu više puta? Evo zašto to morate pod hitno prestati raditi!

ilustracija

Kuhalo za vodu je sastavni dio velikog broja kućanstava.

Ako ste ikada prokuhavali istu vodu više puta morate znati da je to štetno. Dosta ljudi stave kuhati vodu za kavu i onda istu vodu kasnije opet prokuhavaju po potrebi. Healthy food team piše kako se dokazano kako je takva voda jako šetetna za naše zdravlje i upozorava da to nije preporučljivo činiti. Vodu bi trebalo prosuti i staviti novu na kuhanje.

Prokuhavanjem vode pomaže da ona postaje sigurnija za piće jer hlapljivi sastojci izlaze van te isparavaju također i pojedini plinovi koji mogu biti u njoj, no, ako je kuhate dva puta onda ćete drugi put uništiti sve ono dobro što je ostalo u vodi.

Ako vodu ostavite da predugo kuha ili ako je ponovno prokuhate, njezini kemijski sastojci se mijenjaju, a zdravi minerali će postati štetni. Na taj način nastaje i kamenac u kuhalu koji je nastao od kalcija iz vode, a može biti uzročnik i kamencu u bubrezima.

Nitrat

Nitrate možemo naći na cijeloj Zemlji, dakle, u vodi, zraku i tlu, on će postati potencijalno opasan ako je izložen visokim temperaturama poput prokuhane vode. Visoke temperature će nitrate pretvoriti u nitrozamine koji su zapravo kancerogeni i povezuje ih se s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želuca.

Fluorid

Mnogo istraživanja provedeno je u vezi fluorida u vodi koja su pokazala kako oni potencijalno predstavljaju rizik za naše zdravlje, točnije mogu imati negativni utjecaj na neurološki i kognitivni razvog djece. Znanstveni časopis Environment Health Sciences objavio je istraživanje koje je pokazalo kako je prisutnost flourida u vodi povezana s nižim IQ-em kod djece. Flor također povezuju s nižom stopom plodnosti, što je pokazala studija provedena na miševima 2013. godine.

Arsen

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost u vodi za piće arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima te raznih drugih štetnih posljedicama.

Dnevno.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.