Psihološki profil zlostavljača životinja: Tuku, muče, ubijaju…Stručnjaci odgovaraju mogu li tako i na ljude

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nasilno ponašanje prema životinjama već dugo vremena pokazuje opasne psihičke poremećaje koji se na kraju krajeva ne odnose samo na životinje. Ono može biti samo znak patološkog nasilja koje na kraju dovodi do ljudskih žrtava, pokazale su stručne analize.

Do nedavno je nasilje nad životinjama bilo kategorizirano drugačije od nasilja prema djeci ili starijima, no i to se mijenja u današnje vrijeme. Uspostavljena je veza između nasilja nad životinjama, obiteljskog nasilja i drugih oblika nasilja u zajednici. Naime, brojna su istraživanja pokazala da osobe koje muče životinje rijetko ostaju samo pri tome, navode Vijesti.hr

Hrvatsku je potresla priča o zlostavljaču pasa u blizini Splita. Društvenim mrežama krenuo se širiti video muškarca koji na početku snimke tuče dva psa u prtljažniku automobila, a jednog od njih i baca iz automobila. Udara ih nogom i na snimci su se jasno čuli njegovi povici “mrš, ubit ću te”. Užasno je što je to netko snimao i smijao se u pozadini, dok su mogli reagirati i spriječiti katastrofu.

Iz snimke se može zaključiti da je muškarac tukao životinje jer su mu izgrizle instalacije u unutrašnjosti prtljažnika. Dok ga nemilice tuče, jadan pas cvili i podvlači se pod automobil. Potom ga muškarac ponovno izvlači i nastavlja s torturom.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrdili su da je doveden muškarac koji se dovodi u vezu sa snimkom mučenja jadnih životinja.

Potaknuta tim događajem, Udruga za pravnu zaštitu životinja – ANIMALEX, kazneno je prijavila četiri osobe koje su prepoznate sa spornog videa. Predat će i kaznenu prijavu te prijavu veterinarskoj inspekciji.

Našli su domove za sve pse s videa jer je prema Kaznenom zakonu čl. 205 str. 4, predviđena mjera oduzimanja životinja. Isto tako, Udruga je dobila dojavu o vremenu, mjestu i počinitelju ovog stravičnog djela te će kaznenu prijavu predati Državnom odvjetništvu. Tražit će kaznu zatvora ili visoku novčanu kaznu.

Novinare je zanimalo stručno mišljenje vezano uz osobnost zlostavljača životinja. Okrutnost prema životinjama ima sličnost s nasiljem prema ljudima. Žrtve su i u jednom i u drugom slučaju živa bića koja osjećaju bol, proživljavaju stres i mogu umrijeti od zadobivenih ozlijeda.

“S obzirom da je mučenje životinja povezano s agresivnim i antisocijalnim ponašanjem u životu, bitno je naglasiti da mučenje životinja nije kauzalni čimbenik. Samo zato što netko zlostavlja životinje ne znači da je psihopat, ali ako ima konstelaciju osobina poput niske razine samokontrole i ostalih individualnih čimbenika, mučenje životinja doprinosi vjerojatnosti da će osoba nastaviti s agresivnim ponašanjem kasnije”, kazala je magistrica socijalne pedagogije, Tena Novak.

Vlado Jukić, dr. med. spec. psihijatar, kazao je kako to nije usko psihijatrijski problem. Psihijatrijski bolesnici bi mogli eventualno zlostavljati životinje, kao i drugi koji nisu psihički bolesni. U pravilu oni nisu zlostavljači životinja.

“Zlostavljači su neki tipovi koji imaju u sebi nekakvu agresivnu tendenciju koju onda i na takav način izražavaju”, rekao je Jukić.

Mišljenje Udruga za zaštitu životinja

Za mišljenje o navedenom slučaju kod Splita upitali smo i nekoliko udruga za zaštitu životinja. Iz udruge za zaštitu životinja “Patronus” iz Siska kazali su nam kako su zadovoljni ishodom i reakcijom policije.

“Najvažniji moment cijele priče, koliko god to grubo zvučalo, je činjenica da postoji dokaz i da je netko bio spreman svjedočiti ovom groznom događaju. Upravo to je ono na što uvijek potičemo naše sugrađane, prijavljujte zanemarivanja i zlostavljanja, ako ne nadležnim institucijama onda barem nama, ali budite i spremni svjedočiti na sudu jer bez toga, često puta, i inspekciji su vezane ruke”, kazala je Melita Madzo, predsjednica Udruge.

Madzo je isto tako izrazila zabrinutost jer na žalost, većina se ipak odlučuje na anonimnost. Sad samo ostaje za vidjeti što će na sve reći sud jer su kroz djelovanje Udruge svašta već doživjeli pa ih, kažu, ne bi čudilo da ovog zlostavljača jednog dana oslobode svake krivnje.

Za mišljenje smo pitali i Udrugu za zaštitu životinja “SOS Šape” iz Poreča. Oni smatraju da je upravo šutnja građana najveća prepreka u detektiranju i sankcioniranju počinitelja ovakvih zlodjela.

“Građani se radije obraćaju volonterima i udrugama umjesto policiji, koji su, bez njihove suradnje, nemoćni. Udruge će uvijek pomoći u postupku prijave, odraditi onaj “tehnički” dio koji građani možda ne poznaju, ali građani moraju biti aktivni sudionik u prijavama o zanemarivanju i mučenju životinja”, poručili su iz Udruge SOS Šape.

Svakodnevno pišemo o zlostavljanju životinja, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. No, rijetko se objavljuju sretno riješeni slučajevi u kojima je zlostavljačima određena prikladna zatvorska kazna.

Poznati su nam neki slučajevi zatvorskih kazni za zlostavljače životinja. Primjerice čovjek koji je ubio tri psa u Romskom naselju Kuršanec završio je u zatvoru na 10 mjeseci, poručili su za Vijesti.hr iz Udruge za zaštitu životinja “Sedma od devet”.

Takvih slučajeva na žalost nema mnogo, a iz udruga apeliraju da građani prijavljuju takve slučajeve policiji i da ne budu u strahu od zlostavljača kojima je mjesto u zatvoru.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.