Psiholozi potvrdili: Korisnici Iphonea bahati su i lažljivi

Psiholozi s britanskih sveučilišta Lincoln, Lancaster i Hertfordshire smislili su statističku metodu koja je u 70 posto slučajeva točna, a pogađa na osnovi osobnosti pojedinca je li riječ o iOS ili Android korisniku, piše ictbusiness.info.

Već u samom startu istraživanje kreće žestoko jer ispada da iPhone korisnici imaju niži stupanj skromnosti i iskrenosti od Android korisnika.

– U usporedbi s Androidom, iOS korisnici su češće žene, mlađe osobe i zabrinuti su oko toga gleda li se na njihov pametni telefon kao statusni simbol – stoji u sažetku rada.

Istraživanje je išlo nekakov ovako….okupljeno je  240 osoba i od njih je zatraženo da ispune upitnik o tome koje karakteristike povezuju s vlasnicima iPhone ili Android pametnih telefona.

Nakon toga su sve napisano usporedili s 530 stvarnih vlasnika pametnih telefona i zaključili da napisano ne predstavlja realnu sliku o tome tko je vlasnik kojeg pametnog telefona, ali su zato prema načinu na koji je tih 530 osoba ispunilo upitnik sa 70 posto točnosti znali jesu li Android ili iOS korisnik.

Točnije, ispada da su Android korisnici iskreniji, skromniji, racionalniji i otvoreniji od onih koji posjeduju iPhone. Ujedno, stariji su i češće muškarci.

Naravno, istraživanje na 540 osoba nije ipak dovoljno, uzorak je premalen i samim time ne može se u potpunosti zaključiti tko je kakav, ali svakako ima određene temelje i zanimljivo je da ljudi sami vide situaciju potpuno drugačijom od onoga kakva zaista i jest, te da se na temelju tih njihovih stereotipa može poprilično jasno odrediti ‘tko gdje pripada’.

Što vi kažete na istraživanje, i slažete li se sa iznesenim? Jeste li iznenađeni?

izvor: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.