PUTOVATI SAMA: Zašto ne? Evo savjeta za bezbrižan solo odmor!

Ilustracija

Iako se čini da je uvijek praktičnije i ugodnije putovati u društvu druge osobe, nekima to nije opcija. Bilo da nemaju s kime podijeliti svoju strast prema putovanjima ili pak barem prema određenoj destinaciji, to nije razlog zašto se ne bi žene same mogle uputiti na dugo željeno putovanje. Štoviše, mnogi pojedinci koji su po prvi put sami krenuli na put, vraćaju se puni dojmova i sretni zbog svoje odluke.

Dakako, svako putovanje nosi određeni rizik, neovisno o tome putuje li se sam ili u društvu, pa je prije polaska važno dobro se pripremiti. Zato u nastavku donosimo neke od savjeta koji će vam u tome pomoći.

Dobro istražite željenu destinaciju

Iako se u našoj zemlji kao žene osjećamo relativno sigurno, to nije tako i u svim drugim zemljama svijeta. Čak i neke zemlje koje su do prije nekoliko godina bile među najpoželjnijim destinacijama, poput Grčke, Turske ili Egipta,  danas više nisu tako sigurne.

Upravo je zato važno dobro istražiti željenu destinaciju. Uzmite u obzir i to da ćete u drugim kulturama kao žena možda nailaziti na određene prepreke, posebno ako se odlučite za avanturistički tip putovanja i autostopiranje.

Osim sigurnosti, istražite i klimu, dobre restorane, muzeje i sve ono što vaše putovanje može učiniti zanimljivim. Upamtite, dobra priprema je 70 % uspjeha.

Odredite svoj budžet i načine putovanja

S obzirom da ćete sada putovati sami i nećete se moći osloniti ni na koga drugoga, dobro raspodijelite svoj budžet. Odredite koliko vam je potrebno za hranu, koliko za ulaznice i slično. Također se raspitajte i o prijevozu od jednog mjesta do drugog, posebno ako planirate posjetiti više mjesta. Isplanirajte prijevoz vlakom, autobusom ili avionom.

Pripazite na odabir odjeće

Putujete li u zemlje čija se kultura u potpunosti razlikuje od naše, svakako pripazite i na odjeću koju ćete ponijeti, posebno na destinacijama u kojima je religija duboko usađena u svijest pojedinaca. Izbjegnite kratke hlače i majice bez rukava te svakako sa sobom imajte barem jednu vestu i maramu. Naime, u mnoge objekte nećete moći ući bez da ste pokriveni. Sjećam se da prije nekoliko godina svećenik u jednoj crkvi na otoku Braču djevojčice nije puštao u crkvu usred turističke sezone ako nisu imale pokrivene ruke i noge, a zamislite kako je tek onda u islamskim državama.

Vjerujte svima i nikome

Jedna od najboljih stvari prilikom samostalnog odlaska na putovanje je upoznavanje novih ljudi i novih kultura, no to što i drugi primjećuju da ste sami može vas staviti u nezgodnu poziciju. U redu je družiti se s novim ljudima, no nemojte im odmah ispričati svoju životnu priču, dati im na čuvanje svoj novac ili prtljagu. Često se oni najšarmantniji pokažu najlukavijima.

Javljajte se obitelji i prijateljima

Uzbuđenje i nova iskustva zaokupit će vas tijekom putovanja, no nemojte u svemu tome zaboraviti javljati se obitelji i prijateljima. Neka barem jedna osoba zna gdje se trenutno nalazite i koji su vam daljnji planovi. Oduzet će vam dvije minute vremena, a mnogo će značiti onima koji su ostali kod kuće.

Uživajte!

Iako opreza nikad dosta, ne zaboravite uživati i prepustiti se doživljajima koje ćete godinama prepričavati. Dakako, uvijek neka vam na prvom mjestu bude vlastita sigurnost.

Jednom kada probijete led i otputujete sami makar na more, vidjet ćete da nema toga što ne možete sami.

Izvor: Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.