Rasol je sok od kiselog kupusa. Ako ste ikada vidjeli bačvu ili staklenku kiselog kupusa, onda ste primijetili i tečnost u koju je kupus potopljen. To je rasol. Ova ljekovita tečnost u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kalija, kalcija, fosfora, sumpora, željeza, bakra, cinka i magnezija. Rasol je odličan za probavu i jačanje crijevne flore. Bogat je dobrim bakterijama koje pomažu našem probavnom sustavu, a pored toga se rasol koristi i kao prirodni lijek za arterosklerozu i visok tlak, te za liječenje astme, reume, gihta i čira na želucu, piše Atma.hr. Pored svega spomenutog, mnogi se slažu da je rasol dobar za jačanje imuniteta, protiv mamurluka, da čisti kožu i pomaže kod raznih vrsta karcinoma.
Sada, u razdoblju blagdana, mnogima će dobro poslužiti rasol. Uklanja mamurluk tako što hidrira organizam i nadopunjuje ga izgubljenim elektrolitima.
Kiseli kupus i rasol
Kupus je zdrava namirnica već i kao sirov. Ipak, kažu stručnjaci i nutricionisti da je kiseli kupus jedna od rijetkih namirnica koje je čovjek uspio još više poboljšati. Kada se ukiseli, kupus je dodatno obogaćen vitaminom B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla. Najbolje od svega je što se svaka vrsta kupusa može kiseliti. Na taj način ste dobili jako zdravu namirnicu, te rasol kao nusproizvod. Kiseli kupus je dodatno obogaćen fitonutrijentima i vitaminom C, te sadrži antocijan, odnosno antioksidans koji štiti sive moždane stanice.
Kada se kiseli, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu oštećene, tvrde glavice sa što manje crnih dijelova. Uvijek odstranite korijen glavice prije nego je stavite da se kiseli. Mnogi naši recepti za kiseli kupus kombiniraju rezani kupus sa glavicama, što je sasvim uredu, a listovi glavica se kasnije koriste za ukusna i zdrava jela.
Cijeli članak pročitajte OVDJE.