Koraba je u hrvatskim domaćinstvima najčešći dodatak juhama i varivima. Od nje se mogu pripremati pirei, može se ispeći na roštilju kao prilog mesu i ribi ili jesti sirova. U sirovom obliku ima najviše vitamina C, koji snaži imunitet, pojačava apsorpciju željeza te povoljno djeluje na probavni sustav.
Ona je korjenasta biljka iz porodice kupusnjača, a okusom podsjeća na bijelu repu. U stotinu grama korabe nalazi se tek 30-ak kalorija, pa možemo reći da je riječ o pravoj saveznici dijetalne prehrane koja jamči gubitak kilograma.
Donosimo vam jednostavan recept za salatu s ovom ljetnom namirnicom koju svakako treba uvrstiti na jelovnik.
Brza ljetna salata s korabom:
– 1 veća glavica korabe
– ¼ glavice ljubičastog kupusa
– 2 mrkve
– ½ pola crvenog luka
– 1 kisela jabuka
– ½ limuna
– maslinovo ulje
– sol i papar
Priprema:
1. Ogulite korabu i naribajte je na tanke trake. Naribajte i očišćene mrkve, kupus i luk. Dobro promiješajte.
2. Jabuku operite pa izrežite na tanke trake te pokapajte s nekoliko kapi iscijeđenog limunova soka da ne potamni.
3. Od ostatka limunova soka, maslinova ulja, soli i papra napravite dresing za salatu. Sve zajedno dobro promiješajte. Poslužite uz ribu ili meso s grila, savjetuje portal Zadovoljna