Recept za čokoladne medenjake: Tradicionalni božićni keksi u još slađem izdanju

Ako volite klasične medenjake, a jednako vam je draga i čokolada, spojite ih u neodoljivu kombinaciju. Rezultat je tradicionalan božićni keks u novom i još slađem izdanju koji bi mogao postati favorit na vašem blagdanskom stolu.

SASTOJCI ZA ČOKOLADNE MEDENJAKE:

– 120 grama maslaca sobne temperature
– 130 grama meda
– 1 jaje
– 1 mala žlica sode za kolače
– 250 grama glatkog brašna
– 50 grama kakao-praha
– 1 mala žlica cimeta
– 10 dag tamne čokolade za ukrašavanje

PRIPREMA ČOKOLADNIH MEDENJAKA:

1. U posudi pomiješajte brašno, kakao, cimet i sodu.

2. U drugu posudu za miksanje ubacite maslac i med pa miješajte mikserom dok se ne povežu u glatku smjesu. Dodajte jaje i ekstrakt od vanilije i još malo miksajte dok se ne sjedine s ostatkom smjese. Ubacite u posudu mješavinu brašna, kakaa, cimeta i sode pa rukama sve povežite u glatko tijesto. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite je u frižider na 30 minuta da se tijesto stisne, piše Zadovoljna.hr.

3. Nakon 30 minuta izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na pobrašnjenoj na debljinu od 1 do 1,5 centimetara. Prije toga pobrašnite i valjak kako vam se ne bi lijepio za tijesto. Kalupom za kekse po vašoj želi izrezujte oblike i slažite ih na protvan obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između njih prilikom slaganja jer će se tijekom pečenja dignuti i proširiti zbog sode. Protvan stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10 minuta.

UKRAŠAVANJE MEDENJAKA:

Kada se medenjaci ohlade, možete ih ukrasiti na dva načina. Rastopite čokoladu i žlicom iz zraka prošarajte medenjake kako biste na njima dobili crte od čokolade. Još će ljepše izgledati ako cijelu gornju stranu medenjaka umočite u čokoladu. Ako želite savršen izgled svojih medenjaka, u otopljenu čokoladu ubacite žlicu ulja kako biste dobili sjajnu glazuru. Medenjake posložite na rešetku ispod koje ste stavili papir za pečenje, prelijte medenjake glazurom i pustite je da se u potpunosti ohladi i stisne. Medenjake možete dodatno ukrasiti tako što ćete ih nakon dodavanje glazure posuti mljevenim orasima, lješnjacima ili bademima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.