" "
Više

    " "

    Pjenaste poput oblaka

    Recept za krafne kojima nećete moći odoljeti

     

    Krafne, krofne ili pokladnice – malo je onih koji ne vole ove slatke loptice od dizanog tijesta. Punjenje pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama. Iako ih jedemo tijekom cijele godine, posebno su popularne u vrijeme maškara i karnevala. Ako ste se zaželjeli domaćih krafni, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti, piše Zadovoljna.hr.

    SASTOJCI ZA KRAFNE:
    – 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
    – 2 jaja
    – 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
    – 5 dag šećera + 1 mala žlica za kvasac
    – 8 dag maslaca
    – 2 dcl toplog mlijeka + 3 velike žlice za kvasac
    – 1 dcl kiselog vrhnja
    – 4 velike žlica ruma
    – prstohvat soli
    – 1 litra ulja za prženje
    – šećer u prahu za posipavanje
    – pekmez po želji za punjenje

    PRIPREMA KRAFNI:

    Tekst se nastavlja ispod oglasa

    1. Jednu malu žlicu šećera i tri velike žlice mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte žlicom dok se kvasac ne otopi. Zatim posipajte s jednom velikom žlicom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.

    2. U veliku zdjelu stavite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite malu rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.

    Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljen maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer I prstohvat soli.

    3. Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu s krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.

    4. Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom posipajte i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.

    Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

    5. U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.

    Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano vilicom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krafne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

    6. Krafne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krafne ohlade, posipajte ih šećerom u prahu.

    SAVJETI:

    – ako želite puniti krafne, odaberite pekmez ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. NastAvak zatim zabodite u krafnu i napunite je.

    – ako imate domaći neprskani limun ili naranču, naribajte koricu u smjesu prilikom izrade tijesta jer će ona dati posebnu aromu krafnama.

    – obavezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj.

    – umjesto u ulju, krafne možete raditi na svinjskoj masti ili drugom obliku masnoće pogodnom za prženje

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Članovi Jedriličarskog kluba Šibenik odradili dobar posao...

    Protekli vikend bio je itekako 'radan' za članove Jedriličarskog kluba Šibenik. Optimisti su sudjelovali na Zagreb Open Team Race regati, dok su seniori jedrili...

    FOTO Lijep ulov Krke na otvaranju nove sezone...

    U Splitu je počela  nova sezona Kupa Dalmacije u veslanju. Natjecali su se veslačice i veslači iz 11 dalmatinskih klubova te gosti iz VK...

    Iz Grada se pohvalili komunalnim zahvatima u Zatonu,...

    Iz šibenske gradske uprave izvijestili su medije da su tijekom ožujka izvedeni komunalni zahvati ukupne vrijednosti 117 tisuća eura na području Zatona, Jadrije, Rakova...

    U Šibeniku ukraden vrijedni alat, na Jadriji motor,...

    Nepoznati lopov je, u vremenu od 10. do 18. ožujka u Šibeniku, 77- godišnjaku provalio u poljsku kućicu odakle je ukrao alat. Procijenjena šteta...

    NAJNOVIJE

    FOTO Članovi Jedriličarskog kluba Šibenik odradili dobar posao na regatama u Zagrebu i Zadru

    Protekli vikend bio je itekako 'radan' za članove Jedriličarskog kluba Šibenik. Optimisti su sudjelovali na Zagreb Open Team Race regati, dok su seniori jedrili...

    FOTO Lijep ulov Krke na otvaranju nove sezone Kupa Dalmacije u veslanju

    U Splitu je počela  nova sezona Kupa Dalmacije u veslanju. Natjecali su se veslačice i veslači iz 11 dalmatinskih klubova te gosti iz VK...

    Iz Grada se pohvalili komunalnim zahvatima u Zatonu, Jadriji, Rakovom selu i Šibeniku

    Iz šibenske gradske uprave izvijestili su medije da su tijekom ožujka izvedeni komunalni zahvati ukupne vrijednosti 117 tisuća eura na području Zatona, Jadrije, Rakova...

    U Šibeniku ukraden vrijedni alat, na Jadriji motor, a u Vodicama žena žrtva računalne prijevare

    Nepoznati lopov je, u vremenu od 10. do 18. ožujka u Šibeniku, 77- godišnjaku provalio u poljsku kućicu odakle je ukrao alat. Procijenjena šteta...