Znamo da ima pregršt recepata za punjene lignje jer lignje se mogu puniti različitim nadjevima, od riže i krumpira pa sve do pršuta, sira i špinata, uz obavezne sjeckane popržene krakove, piše dnevnik.hr.
Toj raznovrsnoj zbirci recepata dodajemo i ovaj za lignje na sicilijanski način, gdje se uz sjeckane krakove u nadjevu može naći i mekana sredina kruha te ribani parmezan, a sve se na kraju može fino zapeći u umaku od rajčica, ali i ne mora, ovaj se korak ostavlja vama na volju. U nekim dijelovima Sicilije u nadjev se dodaju i slani inćuni te se često na polovici pečenja (bilo u tavi ili u pećnici) lignje zalijevaju čašom soka od naranče. Zvuči baš aromatično, zar ne?
Talijanska kuhinja, posebno kuhinja talijanskog juga, vječita je inspiracija i poznatim kuharima, pa je tako recept za punjene lignje jedne sicilijanske nonne osvojio i samog Jamieja Olivera.
Sastojci:
4 komada lignji
2 jaja
150 g ribanog parmezana
2 šnite bijelog kruha (samo sredina)
50 g krušnih mrvica
6 crnih maslina
6 kapara
2 režnja češnjaka
par grančica svježeg peršina
50 ml bijelog vina
200 g pasirane ili sjeckane konzervirane rajčice (po želji)
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
- Očistite lignje: odstranite glavu s utrobom i izvadite središnju hrskavicu pa lignje operite i ostavite ih u cjedilu da se ocijede. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela.
- Krakove i krila nasjeckajte na sitno pa ih popržite na maslinovu ulju u dobro zagrijanoj tavi, dodajte nasjeckani češnjak, kapare i narezane masline. Nakon 5 minuta sve prebacite u veću posudu, dodajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte. Pustite smjesu da se ohladi.
- Napunite lignje nadjevom (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja) i zatvorite ih čačkalicom.
- Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i režanj češnjaka (prerezan popola) pa dodajte lignje, nakon minute zalijte s 50 ml bijelog vina. Pirjajte nekoliko minuta dok ne ispari alkohol.
- U posudu za pečenje prebacite lignje iz tave i po želji ih prelijte pasiranom ili sjeckanom rajčicom koju ste malo posolili pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.
- Korona probila u dva odjela KBC-a Split, domove, zatvor: ‘Ako ćemo imati svaki dan 150 zaraženih, nema otvaranja’ - 24. veljače, 2021. 15:42
- FOTO Sjećanje na Jakova i Borisa, poginule suborce u Dragišićima - 24. veljače, 2021. 13:41
- Druga faza projekta: Gradu Skradinu odobrena sredstva za uređenje edukativne šetnice do utvrde Turina - 24. veljače, 2021. 13:11
- Grad Knin jedini u županiji sufinancira kastraciju i sterilizaciju kućnih ljubimaca - 24. veljače, 2021. 12:58
- Od ponedjeljka deratizacija u Šibeniku, evo uputa kojih se građani moraju pridržavati - 24. veljače, 2021. 11:05
- U županiji danas 18 novooboljelih. Na liječenju u bolnicama 22 pacijenta - 24. veljače, 2021. 11:00
- U Hrvatskoj porast broja novih slučajeva zaraze koronom. Preminulo 15 osoba - 24. veljače, 2021. 10:45
- Murterini, pridružite se čiščenju i uređenju buduće biciklističke staze na Raduču - 24. veljače, 2021. 10:19
- Prisjećanje na masakr u Dragišićima: Prije 28 godina četnici su napravili pokolj među zarobljenicima - 24. veljače, 2021. 10:14
- Grad Šibenik traži izvođače za spajanje dviju ulica na Vidicima te uređenje ceste na Meterizama - 24. veljače, 2021. 10:12