Šef vam dosađuje i na godišnjem? Zato patite i vi i posao

Moderne tehnologije i dostupnost od 0-24 dovele su nas do toga da neprestano provjeravamo mailove i poruke, uključujući i vikende i godišnji odmor. Današnji čovjek neprestano je u iščekivanju da će mu se netko od nadređenih javiti i tražiti od nešto. Kada odu na godišnji odmor, zovu ih kao da rade, od osam ujutro i kroz cijeli dan, a postalo je sasvim normalno da se od službenog mobitela ne smijemo ni odvajati.

Međutim, taj stres od iščekivanja i nemogućnosti da se isključimo i potpuno posvetimo privatnom životu, odmoru i uživanju dugoročno će utjecati na zdravlje, ali i produktivnost radnika, upozoravaju znanstvenici. Tim američkih stručnjaka s različitih sveučilišta nedavno je proveo istraživanje i saznali su da ljude iscrpljuju, ne samo mailovi na koje moraju odgovoriti van radnog vremena, već i sama činjenica da moraju biti pripravni. To ih “cijedi” i fizički i emotivno, zaključili su, piše 24ur. 

Taj fenomen “stres od očekivanja” dugoročno utječe na privatni i obiteljski život jer se zaposlenik odvaja od njih, ne može s njima provoditi dovoljno vremena i nerijetko završi razdvajanjem supružnika.

– Osim toga, neprestano očekujete da vam mobitel može zazvoniti dok vježbate, dok večerate s obitelji, dok čitate knjigu… I čim ga čujete, morate reagirati. Taj kronični stres s vremenom će rezultirati lošijom produktivnošću radnika i lošijim zdravljem, i psihičkim i fizičkim – objasnila je Samantha Conroy, jedna od autorica studije.

 
Izvor: 24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.