Šibenčanka Anna je skitnica koja voli lutati okolo naokolo: ‘Nemamo kuće ni stana, samo dobri stari šator’

Luka i Anna su dvije skitnice koje vole lutati okolo naokolo. Kratki je to opis osoba koje se kriju iza bloga ‘Okolo naokolo’ na kojemu možete pratiti njihove avanture po velikom svijetu.

Anna i Luka se trenutno nalaze u Južnoj Americi, a to putovanje će trajati pola godine. Kod njihovih putovanja naglasak je na biranju destinacija ovisno o tome koliko su određena mjesta njima zanimljiva, a ne koliko su popularna.

– Postoji mnogo načina za doći iz Argentine u Čile. Mi smo, zabave radi, izabrali jedan od najkompliciranijih – 40 km prašnjave planinske ceste, 34 km planinarenja i 2,5 sata vožnje brodom. Iako jesmo malo blesavi, nismo potpuno ludi pa planinskom cestom nismo hodali, nego smo je prešli autostopom. Al su nam za to trebala tri vozila. U prva dva smo ugodno čavrljali s lokalcima, a u trećem zapravo i nije bilo mjesta pa smo se zajedno s ruksacima drndali u teretnom prostoru pickup-a. Možda nismo imali krov, al pogled nikad nije bio bolji, opis je kako njih dvoje putuju, a mi smo našu sugrađanku i njezinog putnog partnera ‘priveli na ispitivanje’ i saznali ponešto o njihovom uzbudljivom načinu putovanja.

anna

Anna Pleadin je Šibenčanka rođena u najstarijem samorodnom gradu prije točno 30 godina, diplomirana povjesničarka umjetnosti i profesorica češkog jezika i književnosti. Luka Lednicki dolazi iz Zagreba, iza sebe ima 33 godine staža na planeti Zemlji i doktorirao je računarstvo, a njihova zajednička avantura je krenula prije osam godina.

– Živjeli smo najprije u Zagrebu. Onda smo otišli nakratko u Švedsku, ali nam se tamo svidjelo pa smo ostali dvije i pol godine. Trenutno putujemo pa nigdje nemamo ni kuće ni stana, samo naš dobri stari šator. Oboje imamo hobija i previše za nabrojati. Svako malo se pojavi nešto novo što nas zainteresira, a u  zadnje vrijeme smo najviše zaokupljeni penjanjem i planinarenjem. Kad putuješ često, a pogotovo na duže vremena, doživljaja bude puno pa se na kraju teško sjetiti svega i dragim ljudima prenijeti svoja iskustva baš onako kako bi htio. Blog se  stoga činio kao odličan način da svoje doživljaje, razmišljanja i slike stavimo na jedno mjesto, kako radi sebe, tako radi obitelji i prijatelja. A ako još netko naiđe na naše zapiske i budu mu zanimljivi, još i bolje , priča nam Anna.

anna3

anna2

Svatko ima svoj način putovanja i doživljavanja čari drugih zemalja, a ovaj dvojac putuje onako kako njima odgovara. Biraju mjesta i aktivnosti po tome koliko su njima zanimljiva, a ne koliko su popularna.Čak i najmanje selo ima svoju atrakciju, samo je potrebno pronaći, objašnjavaju kako razmišljaju kada je riječ o putovanjima.

– Važno nam je doći u kontakt s domaćom kulturom i ljudima te čuti njihove priče jer na taj način osjetiš pravi duh nekog mjesta. No, katkad svratimo i u turističke destinacije, počastimo se dobrom hranom i ponekim luksuzom. Jednu zemlju možeš upoznati na mnogo različitih načina, a mi pokušavamo isprobati ih što više i pritom uživati, objašnjavaju nam

anna6

anna1

Put po Južnoj Americi će trajati pola godine, pa smo provjerili kako im posao, ali i financije, dopuštaju tako dugo putovanje.

– Imali smo sreću, ili nesreću, da su nam ugovori završavali točno na isti dan. To smo shvatili kao znak i odlučili ne tražiti nove poslove, već se otisnuti malo u svijet. Uštedjeli smo nešto novca, a i naš način putovanja ne zahtjeva mnogo. Trudimo se novac trošiti na nama bitne stvari. Većinom kampiramo i sami kuhamo hranu, pa si zbog toga možemo priuštiti neke skuplje stvari koje zbilja želimo. Na primjer, upravo smo iznajmili kombi kako bi mogli samostalno istražiti pustinju Atacamu. Osim toga, po putu se može i volontirati za smještaj i hranu ili raditi. Volja je u svemu tome nekako najbitnija, objašnjavaju nam.

anna7

anna8

Svaki put treba donekle pripremiti, istražiti zemlju u koju se putuje i napraviti okvirni plan, ali kako nam naglašavaju, nekih deteljnih priprema za ovaj put i nije bilo. Upravo to im omogućuje spontanost i da u svakom trenutku rade ono što žele.

anna5

anna9
– Opustiš se i uživaš bez žurbe i stresa. Kad dođemo u jedno mjesto, vidimo kako nam se sviđa i koliko želimo ostati. Uglavnom pričamo s ljudima, pitamo ih za savjete i iskustva pa odlučimo kojim putem ćemo dalje.  U Argentini smo bili kratko, ali smo zato jug Čilea detaljno istražili. Predivna zemlja sa zanimljivom poviješću i predobrim ljudima. Trenutni plan je otići dalje u Boliviju, Peru i Kolumbiju, ali tko zna, možda završimo i negdje drugdje. Često sami sebe iznenadimo, priča nam ovaj dvojac čije avanture možete pratiti na njihovom blogu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.