ŠIBENČANKA FRANKA ŠTRKALJ: Mlada, uspješna, svestrana i multitalentirana

Franka Štrkalj maturantica je Turističko – ugostiteljske škole u Šibeniku. Iako tvrdi da ne zna sa sigurnošću što želi upisati nakon srednje škole, misli da će ipak prevagnuti strani jezici, ali i umjetnost u koju je, kako kaže, zaljubljena. Budući da je riječ o svestranoj, umjetničkoj duši, odlučili smo ju predstaviti javnosti. No, o kakvoj je točno umjetnosti riječ i kako je sve počelo, pitamo ju.

franka strkalj 4
– Sve je počelo kad sam se, još kao mala djevojčica, sa samo sedam godina upisala u kazališnu radionicu Virko pod vodstvom Sergeja Mioča. I tako već više od deset godina traje moja ljubav prema svemu vezanom uz kazališnu umjetnost. S obzirom da su me kao jako malu roditelji često vodili na predstave, postati dijelom tog neobičnog, zabavnog i zanimljivog svijeta pozornice za mene je bilo neopisivo iskustvo – otkriva nam Franka koja je, zahvaljujući Virku, imala priliku glumiti u preko stotinu izvedbi diljem Lijepe naše, sudjelovati u različitim kulturnim manifestacijama, ali i biti voditeljica raznih koncerata i manifestacija.
– Ovih dana sam bila primljena za statiranje u filmu Barone i tako se upoznala i s filmskim svijetom. Moram se pohvaliti da sam tom prilikom dobila i ponudu za daljnju suradnju. Što više mladi glumac uopće može poželjeti – naglas komentira Franka koja se dramskom umjetnošću želi baviti što je duže moguće, ali ne krije ni veliku ljubav prema glazbi.

BROJNI HOBIJI

– Članica sam Šibenske narodne glazbe gdje sam i naučila svirati klarinet. Sviranje u orkestru mi je stvarno veliki užitak jer osim odlične glazbe, čiji i sama postajem dio, imam priliku učiti od vrhunskih glazbenika. Naravno, atmosfera je uvijek odlična na probama i gostovanjima zbog čega je sve opustenije, a to je kod muziciranja jako bitno – kaže svestrana Franka i nastavlja pričati o trećem hobiju-fotografiji.
– Što se fotografije tiče, uzela sam jednom bratov mali fotoaparat i počela po kući hvatati male zanimljive detalje, kasnije i ljude oko sebe, prijatelje i obitelj. Shvatila sam da mi se to jako svida i malo više zakoračila u taj svijet kroz dvije foto radionice koje sam pohađala te Internet i literaturu kod kuće. Uskoro sam dobila malo ‘ozbiljniji’ fotić i ubrzo sam primljena kao sudionik na nekoliko skupnih izložbi s raznim temama – kaže naša mlada sugovornica koja je pobijedila i na nekoliko foto natječaja. To je znanje primijenila i na pokretanje i organizaciju snimanja dokumentarnog filma u svojoj školi povodom obilježavanja Valentinova na temu ‘Što je ljubav’.

franka strkalj 6

 

No, to nije jedini uspjeh koji je polučila u školi. Nastavnici ju jako vole, a vidimo i zašto. Osim što aktivno sudjeluje u svim nenastavnim aktivnostima, predstavljajući svoju školu, pobijedila je i na državnom natjecanju Gastro nakon kojeg je bila primljena i kod župana Gorana Pauka. Tada je, uz bok redom najboljim učenicima šibenskih srednjih škola, dobila posebne pohvale, kao i sasvim zaslužene vrijedne darove.

DJECA SU NAJISKRENIJA

Kako stigne pomoriti sve obveze i ima li uopće slobodno vrijeme, pitamo ju.
– Rekla bih za sebe da samo volim najbolje i najkvalitetnije iskoristiti slobodno vrijeme. I preko ljetnih praznika, kada mi učenici imamo više slobodnog vremena, ne mogu zamisliti da sjedim kući pred televizorom cijeli dan. Tako sam ovo, kao i prethodnih nekoliko ljeta bila jedna od voditeljica novinarske radionice Nora u sklopu MDF-a. Moram reći da sam jako ponosna na to jer su upravo djeca ta koja su najiskrenija, a dobiti kompliment od njih meni zaista puno znači. To niti jedan odlazak na kupanje ili večernji izlazak ne može nadomjestiti. Ipak, družim se ja s prijateljima, a rado i volontiram na festivalima. Tada spajam ugodno s korisnim – tvrdi Franka koju smo na kraju razgovora, s obzirom da je toliko talentirana, svestrana i marljiva, upitali ima li neku poruku za svoje mlade sugrađane koji će ovaj tekst čitati.

– Imam. Poruka mladima jest da iskoriste ovo vrijeme koje imaju sad i da se trude da im svaki dan bude ispunjeniji od onog jučer. Toliko toga možemo naučiti, upoznati svoje skrivene talente, ali samo ako se malo udaljimo od razno raznih ekrana i svoja četiri zida.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.