Šibenčanka progovorila jasno i glasno: ‘Na nas koje ne želimo djecu gleda se kao na robu s greškom’

ilustracija

Imati djecu je financijski skupo – djeca stvaraju pritisak da morate donositi samo ispravne odluke, naporno je izdržati trudnoću, puno smo uložili u sebe, svoje obrazovanje i karijeru i ne želimo se toga odreći, djeca se ne uklapaju u današnji lifestyle, samo su neki od razloga zbog kojih se danas sve više žena ne vidi u ulozi majke. Je li srž ‘problema’ u razočarenju u temeljne vrijednosti koje možda nose iz svojih (dis)funkcionalnih obitelji ili je stvar u promjenama prioriteta i usmjerenosti na sebe koja je tako specifična za y generaciju, odnosno one rođene između 1981. i 1994.?

Roditeljstvo je osobni izbor, pa tako, reći će mnogi, ne treba uvijek imati razlog i opravdanje za svoje postupke. No kako živimo u društvu u kojem je ženama majčinstvo postavljeno kao osnovni smisao postojanja, mnoge se zbog straha od osude još ne usuđuju glasno reći ‘Ne želim djecu!’.

Story.hr donosi priču o roditeljstvu, majčinstvu i majčinskom instiktu i piše o anonimnoj Šibenčanki koja je jasno rekla da ne želi djecu.

Velik interes javnosti izazvao je i blog No kids Šibenčanke koja ne otkriva svoj identitet, a koja piše o tome zašto su parovi s djecom sretniji, o hajkama koje se dižu na nemajke, o, kako ona to naziva – ‘djecocentričnom’ društvu, ali i svim drugim predrasudama i nerazumijevanjima s kojima se susreću žene koje su svjesno donijele odluku da ne žele roditi. Ona je 10 godina u braku s muškarcem koji je prihvatio njezin izbor – da ne želi djecu.

– Recite da ne želite djecu i okolina će vas proglasiti ludom. Stoga je radi očuvanja vlastitog mira, najsigurnije plivati uz struju i kad dođe vrijeme obaviti mriješćenje. Uopće nemam namjeru likovati nad onim ženama koje su rodile zato da udovolje društvenom očekivanju i nakon toga postale čangrizave, ogorčene babe. Ne mogu likovati iz razloga jer je i njima, ali i ovakvima poput mene teško, svakoj na svoj način. Takva žena je frustrirana zbog svega onog što je morala propustiti zbog djeteta, frustrirana je jer joj ta uloga ne leži i zbog toga osjeća krivnju, frustrirana je pri pomisli da kad završi sa svojim djetetom na red će doći unuci, a njezin život nikada. Ja, i meni slična izrazita manjina, s druge smo strane ojađene jer si svi daju za pravo da nas ispituju što to mi mislimo u svojim glavama i kad ćemo više staviti svoje jajnike i maternicu u opticaj, piše na svom blogu Šibenčanka tvrdeći kako se na ženu bez djece u našem ‘razvijenom’ društvu gleda kao na robu s greškom.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.