Slika Šibenika s aukcije u Njemačkoj stigla u mariborski stan Šibenčanke

Među brojnim aukcija umjetnina na internetu nedavno je iskusno oko Tomaža Lipovca, antikvara iz Maribora uočilo prepoznatljiv motiv Šibenske rive u tehnici ulja na platnu.

– U prvom trenutku, zbog malo čudne perspektive tvrđave, nisam bio potpuno siguran gledam li Šibenik, ali vrlo brzo postalo mi je jasno da je to vizura s mula Krke. Probudila su se sjećanja na djetinjstvo i ljeta provedena u Šibeniku, a brod na slici jako me podsjetio na nekadašnji vodonosac Pirovac, priča Tomaž, po majci Šibenčanin iz loze Ostojića.

slika šibenik2

Uočio je Tomaž još jedan akvarel Jadrije iz vremena izgradnje prvih vikend kuća. Na njemu je prikazan trabakul uz kamenu nasutu rivu na kojoj su tračnice i mali vagon. U to vrijeme tim se vagonima odvozilo kamen s gomila u more, a s trabakula transportiralo građevinski materijal i bačve vode za gradnju.

Tomaž je odlučio licitirati za onu prvu panoramu Šibenika i nakon nekoliko dana pošlo mu je za rukom da kupi tu sliku.

– Kad mi je slika konačno stigla vidio sam da je autor Vladimir Mihoković iz Vodica, a nastala je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Prije dvadeset godina bio sam jedanput kod njega i kupio dvije slike za prodaju pa sam, po stilu, odmah posumnjao na njega i to se potvrdilo. Od početka sam tu sliku vidio na zidu mojih roditelja u njihovom novom mariborskom stanu, zadovoljan je Tomaž što će njegova majka Ljerka i u Mariboru imati pogled na svoj Šibenik.

tomaž slika

Ona druga slika Jadrije i dalje je na aukciji uz početnu cijenu 250 eura. Nastala je 1963. godine, a autor je Karl Heinz Heuner rođen 1914. u Dortmund, a umro je 1982. u Düsseldorfu. Bio je slikar i restaurator, student Umjetničke akademije u Düsseldorfu i suosnivač ‘Grupe 53’.

Jadrija šine

Uz sliku je i opis u kojem se navodi ‘prekrasan pogled na Jadriju, plažu vrlo blizu Šibenika u današnjoj Hrvatskoj. Godine 1963. Karl Heinz Heuner zarobio je trenutak na poluotoku na moru kada je uz obalu bio brod, a ljudi su vjerojatno zauzeti iskrcavanjem. Cijeli sastav određuje duboko plavo more, što se odražava u čamcu, suptilna brda i nebo’.

jadrija slika

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.