Smartphone posjeduje 55 posto hrvatskih korisnika mobilnih usluga

iLUSTRACIJA

Hrvatski mobilni korisnici obožavaju surfanje i brzi mobilni internet, kazali su jučer predstavnici Hrvatskog telekoma predstavljajući istraživanje GfK o navikama korištenja pametnih telefona.

 

Više od polovine hrvatskih korisnika mobilnih usluga – 55 posto – posjeduje pametni telefon, što je za gotovo 20 postotnih bodova više nego samo godinu dana ranije, pokazalo je istraživanje. Smartphoneima su najskloniji mlađi obrazovaniji korisnici, posebno studenti i učenici, kao i osobe s višim prihodima u kućanstvu.

Internet na mobilnom uređaju koristi 92 posto vlasnika pametnih telefona, a među njima gotovo 30 posto već je prešlo na 4G internet. Gotovo 70 posto korisnika surfa na smartphoneu više od 30 minuta na dan, a među mlađima od 24 godine čak 91 posto. Četiri petine ispitanika koristi internet i izvan kuće, pritom koristeći isključivo 3G/4G mobilni pristup ili kombinirajući mobilni pristup i fiksne pristupne točke. Mobilni internet najviše se koristi za društvene mreže i za surfanje internetom (više od 45 posto) te za gledanje video zapisa i slušanje glazbe te slanje i primanje elektroničke pošte (32 posto).

Muškarci koriste u prosjeku jednu aplikaciju više nego žene, a one više nego muškarci koriste aplikacije za zdravlje i fitness, glazbu i vremensku prognozu. Muškarci pak preferiraju poslovne i financijske aplikacije, navigaciju i vodiče, a posebno sport, koji je šest puta popularniji kod muškaraca nego kod žena.

Tinejdžeri su najčešće na društvenim mrežama i slušaju glazbu, stariji od 35 godina prednjače po uporabi poslovnih aplikacija i praćenju portala s vijestima, dok su stariji od 45 godina skloniji financijskim aplikacijama, navigaciji  i vremenskoj prognozi.

HT je jučer i predstavio nove tarife za rezidencijalne i poslovne korisnike. Kada je riječ o 4G mreži, investicije se nastavljaju, a do kraja godine 4G mrežom, na kojoj se postiže 150 Mbit/s, trebali bi pokriti 60 posto populacije.

HT je danas predstavio i nove tarife za rezidencijalne i poslovne korisnike. Kada je riječ o 4G mreži, investicije se nastavljaju, a do kraja godine 4G mrežom, na kojoj se postiže 150 Mbit/s, trebali bi pokriti 60 posto populacije.

izvor :večernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.