Smatrate da zaslužujete veću plaću? Evo kako to možete postići

Ne možete samo ustati ujutro i otići kod šefa. Iako vjerujemo kako trebate i zaslužujete nešto veći iznos na bankovnom računu, traženje povišice nije nešto što se događa spontano. A ako se upravo to spremate tražiti ovih dana, Index donosi nekoliko savjeta, koje bi itekako trebali poslušati.

1. Postavite si sljedeća pitanja

Budite iskreni prema sebi i sami procijenite svoju vrijednost. To ćete postići pitanjima poput: uspijevam li završiti zadatke u zadanom vremenu, koliko sa, dugo na tom radnom mjestu i što sam dosad postigla. Odgovorima ćete izmjeriti koliko ste pridonijeli na radnom mjestu, kao i zaslužujete li povišicu, te kolika bi ona trebala biti.

2. Napravite malo istraživanje

Traženje povišice nije samo bacanje slučajnih i često pretjeranih iznosa u lice poslodavca. Upravo zato, prije nego pokucate na njegova vrata, napravite malo istraživanje o tome koliko su plaćeni ljudi u drugim tvrtkama, koji su na istoj ili sličnoj poziciji.

3. Izaberite pravo vrijeme

Budite potpuno svjesni onoga što se događa na vašem radnom mjestu. Ako u posljednje vrijeme stvari ne idu onako kako bi trebale, razmislite o tome da povišicu zatražite neki drugi put.

4. Nije sve u novcu

Molba za povišicu nije samo veći novčani iznos, iako se svi tome nadamo. No, možda neće sve doći u obliku novca, već ima nešto i u povlasticama, a i to bi ti trebalo biti u redu, jer kako se kaže, bolje išta nego ništa.

5. Ostanite profesionalni

Ako traženje povišice ne završi u vašu korist, ne uzimajte to osobno. Za sve postoji pravo vrijeme. Budite strpljivi, radite, a možda već sljedeći put dobijete ono što zaslužujete. Ako ne, nikada ne znate ni kada će se stvoriti neka bolja prilika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.