Stigli su vam dragi, ali nenajavljeni gosti i želite što prije napraviti ukusan kolač kojim ćete ih počastiti? ‘Smutite’ brz kolač s jabukama i cimetom kojem sigurno neće moći odoljeti. Za pripremu vam ne treba ni mikser ni vaga – samo odaberite jednu šalicu veće zapremnine koja će vam poslužiti za ‘odokativno’ mjerenje sastojaka.
SASTOJCI ZA BRZI KOLAČ S JABUKAMA:
-1 velika šalica brašna
-1 mala žlica praška za pecivo
-½ šalice maslaca sobne temperature
-⅔ šalice kristal šećera
– 2 dodatne male žlice kristal šećera za posipanje
– 2 velika jaja
– 2 velike jabuke
– 1 mala žlica cimeta
– prstohvat soli
– malo krušnih mrvica
PRIPREMA KOLAČA OD JABUKA:
- Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Kalup po želji (okrugli, kockasti ili pravokutni) namažite s malo maslaca i posipajte krušnim mrvicama. Jabuke operite, ogulite i narežite na sitnije kockice.
- Kuhačom miješajte maslac sobne temperature i šećer. Kada dobijete glatku smjesu, dodajte jedno po jedno jaje. Dobro miješajte dok se jaja u potpunosti ne sjedine sa smjesom. Potom u nju dodajte brašno s praškom za pecivo i cimet. Na kraju dodajte i jabuke pa još jednom sve dobro promiješajte.
- Smjesu ubacite u kalup i potom po površini posipajte s dvije male žlice šećera. Zatim stavite u pećnicu i pecite kolač na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta. Gotov je kada se odvoji od rubova kalupa i kada njegova površina poprimi zlatno žutu boju.
Želite li da tanjur s kolačima bude poseban isprobajte i prekrasne ružice od jabuka koje početnike u kuhinji osvajaju jednostavnošću, a kušatelje reskim i slatkim okusom jeseni.
A ukoliko se ipak ne želite odreći čokolade u desertu kojim ćete počastiti goste, isprobajte recept za prefine kako kocke bez jaja, mlijeka i maslaca.
Izvor: Zadovoljna.hr