Solaris među najljepšim hrvatskim hotelima iz vremena socijalizma

Ilustracija/Arhiva

Portal o prostoru, oblikovanju i drugim stvarima, Pogledaj.to, povodom skorašnjeg otvorenja izložbe ‘Turizam u socijalizmu i nakon – Transformacija hotelske arhitekture na hrvatskoj obali Jadrana’ u Rijeci, piše o ‘najboljim hrvatskim hotelima koji su – socijalistički’.

-Bitan dio turističke infrastrukture koji je danas u upotrebi, a osobito veći hoteli i odmarališta izgrađeni su tijekom socijalističke modernizacije nakon Drugog svjetskog rata. Tada je prostorno planiranje bila vrlo cijenjena aktivnost, a modernistička arhitektura sastavnidio stvaranja nacije- stoji u tekstu.

Hotel Maestral iz Brela, Vila Dubrovnik i hotel Libertas u Dubrovniku, hotel Plitvice na Plitvičkim jezerima samo su neki od najljepših primjeraka hotelskog smještaja iz vremena socijalizma. Uz njih, mjesta se našlo i za predstavnika s područja Šibensko – kninske županije iz tog doba, a riječ je o turističkom naselju Solaris kraj Šibenika.

– Onome koji želi vidjeti kako ondašnja arhitektura još uvijek odgovara na sve potrebe gostiju i kako se s poštovanjem odnosi prema okolišu, preporučam hotelski kompleks Solaris u Šibeniku arhitekta Borisa Magaša. Taj je kompleks istovremeno i poduka o tome kako se neatraktivno mjesto na obali može pretvoriti u dobro upravo zahvaljujući izgradnji hotela. Mogli bismo iz tog primjera izvući zaključak da ne gradimo hotele na najljepšim lokacijama kako bi ostale nedostupne svima, a ne samo onima koji plate svoj smještaj – stoji u opisu Solarisa koji je, u međuvremenu, doživio pojedine promjene.

Inače, izložba u Riječkom MMSU može se pogledati od 5. do 25. ožujka, a cijeli tekst potražite na Pogledaj.to.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.