Stil Nade Škarice ne prolazi nezamijećeno u Šibeniku: ‘Roba ne nosi mene, ja nju nosim’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Moda mi u životu ne znači puno, nikad nisam ušla u dućan i obukla se od glave do pete, a uvijek kupujem pametno da se komadi odjeće mogu kombinirati. Tim riječima nam je Josipa Nada Škarica, svojevrsna modna ikona Šibenika, objasnila što je za nju moda. Iako joj, kako kaže, moda ne znači puno, njezin stil je prepoznatljiv i malo tko je neće primijetiti kad prođe šibenskim kalama.

– Znate, pogledam ja žurnale, ali to mi ne znači puno i nikad u životu nisam ušla u dućan i obukla se od glave do pete. Odjeća se kupuje pametno da se može kombinirati, ne gledam marke i cijenu već da je to kvalitetno i da mi stoji. Roba ne nosi mene, ja nju nosim – priča nam Nada.

Od malih nogu majka je njoj i sestri šivala odjeću, a u to vrijeme se znalo da postoji garderoba za svaki dan i školu i ona za nedjeljne mise koja je bila posebno spremljena.


– Nije se svaki dan nosilo isto, uvijek bi bilo nekih malih promjena, jasno. I sad, možete zamisliti iz godine u godinu taj način odijevanja stvorio je navike kod mene i sestre da smo tako jednostavno nastavile. U pubertetu smo se modno malo razdvojile, ja sam počela s nekim ‘športivo’ stilom, a sestra je više naginjala klasičnom. Majka je i dalje šivala, ponekad bih joj donijela neki figurin i na prvu bi kazala da to nije za mene, ali probala bi i kad bi vidjela kako mi stoji samo bi rekla: ‘Nosi, stoji ti’ – prisjeća se Nada.

Vješta je u kombiniranju odjevnih predmeta, a iako će netko pomisliti da često ‘šopingira’, to je daleko od istine. U ormaru ima odjevne predmete stare i po dvadeset godina, ali uz neki novi detalj uvijek dobije nešto novo.


– Cijeli život se igram s garderobom i u tim starim kvalitetnim stvarima nalazim nešto novo. Ne želim biti uobičajena, da budem kao svaka na ulici i razmišljam: ‘Aha, obukla je ovo pa ću i ja to sad’. Ne, bez obzira što je nešto moderno, ako mi to ne stoji, ja to ne nosim. Često me pitaju gdje sam nešto kupila, ali što da kažem, to je iz mog ormara –objašnjava nam.
Iako je majka bila vrsna u šivanju, ona nažalost tajne tog zanata nije naučila od majke. Žene su u to vrijeme imale vremena za sve, držati obitelji na okupu, skuhati i brinuti za sebe.
-Naše su majke bile Herkulesi – smatra ona.

Vremena se mijenjaju, a to se primijeti i u načinu odijevanja, posebno kada su neke prigode u pitanju.

– Ja ima jutarnju presvlaku koja je šporitvo, i večernju pa ću tako za kazalište imati večernju monturu. To danas ne igra više toliko, vidim, dolaze obučeni kao da su idu u spizu, a ne u kazalište, jedan hram kulture. Mora se poštivati mjesto na koje ideš, ali čini mi se da se to u Šibeniku gubi. Treba se obući pristojno i decentno i svojim odijevanjem iskazati poštovanje prema mjestu na koje ideš. Znate, ništa to ne mora biti skupo jer i za malo novaca se čovjek može odjenuti i izgledati kao milijun dolara – priča nam.


Njezin stil je izdvaja i ne prolazi neprimijećeno, a na poglede od glave do pete je naviknula. I ne opterećuje se.

– Mladi se opterećuju što će drugi reći, ali mene to ne dira. Imam kotule stare i po dvadeset godina i nosim ih, kombiniram ih na neki svoj način. Danas imamo dosta mladih cura koje su blogerice i one su mi simpatične. Nešto tako ja ne bih obukla, ali uvažavam i njih i njihov stil jer vrijeme ide naprijed i stvari se mijenjaju. Treba ići za vremenom, ali od njega tražiti ono pozitivno – smatra Nada koja će svaki trenutak iskoristiti kako bi živjela punim plućima.

Život joj je ispunjen, uvijek je u điru i smatra da je najgora stvar zatvoriti se u kuću.

– Kontakt s ljudima je bitan, najgore je zatvoriti se u četiri zida. S crkvom sam proputovala pola Europe, vozim auto, često odem do Zagreba gdje mi je nećakinja, družim se s ljudima, radim po kući, sviram klavir kad mi dođe i jednostavno živim ispunjeno – kaže nam za kraj.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.