Štitnjača i proljeće: Na što paziti kako najvažnija žlijezda ne bi izmakla kontroli?

Štitnjača, mala vratna žlijezda koja oblikom podsjeća na leptira, može se pretvoriti u ‘čudovište’ koje će cijeli organizam izbaciti iz ravnoteže. Naime, štitnjača je svojevrsna energetska centrala koja upravlja proizvodnjom naše životne energije, uključujući rad krvožilnog i dišnog sustava, mozak, tjelesnu temperaturu, kretanje, spavanje, probavu… No, ta centrala često ‘pregori’ zbog stresnog načina života koji nije u skladu s prirodnim bioritmovima.

Među pacijentima s problemima štitnjače, omjer žena i muškaraca je 80:20. Žene imaju puno više problema sa štitnjačom zato što kod njh hormoni štitnjače sudjeluju u menstruacijskom ciklusu, trudnoći i menopauzi. Žene su često pod pritiskom cijeli dan, osobito ako su zaposlene i uz to imaju obitelj, piše Zadovoljna.hr.

Uz to su po svojoj naravi više perfekcionisti i najčešće preuzimaju više obaveza nego muškarci, pa su i više ‘prenapregnute’, kaže dr. Ante Škaro, specijalist otorinolaringologije, kirurg glave i vrata te ravnatelj Poliklinike Leptir specijalizirane za štitnu žlijezdu.

Na rad štitnjače utječe izmjena dana i noći, odnosno Sunca i Mjeseca (ujutro štitnjača radi stopostotnom snagom, a tijekom popodneva i večeri smanjuje rad pripremajući se za fazu odmora i regeneracije), a također je štitnjača pod utjecajem izmjene godišnjih doba i atmosferskih prilika.

Te promjene intenzivno osjećaju svi koji zbog života ‘sto na saT’ imaju poremećaje rada štitnjače, među kojima su najčešće hipertireoza (štitnjača izlučuje previše hormona) i hipotireoza (štitnjača izlučuje premalo hormona). Stoga štitnjača zahtijeva posebnu brigu i prilagođavanje terapije ovisno o godišnjem dobu, objašnjava dr. Škaro.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.