Što će vam stjuardese prešutjeti

Posada zrakoplova putniku je na raspolaganju za sve informacije, ali ipak postoje neke stvari koje vam nikad neće reći, osim u slučaju nepredviđene situacije…

Posao stjuardese ili stjuarda nije samo posluživanje jela i pića uz obavezan osmijeh na licu. Njihova odgovornost daleko je veća jer oni se brinu i za sigurnost putnika i, naravno, znaju sve o letenju.

Posada zrakoplova putniku je na raspolaganju za sve informacije, ali ipak postoje neke stvari koje vam nikad neće reći, osim u slučaju nepredviđene situacije, piše Business Insider.

1. Ako zrakoplov počne padati, bit ćete informirani

Ako se bojite letenja ili vam jednostavno nije ugodno u avionu, vjerojatno ćete gledati lica stjuardesa prilikom turbulencija. No, to vam vjerojatno neće puno značiti jer kapetan i kabinsko osoblje informirat će vas ako avion počne padati.

– Kapetan će vam dati iste informacije koje znamo i mi i informirati će vas o prisilnom slijetanju. Moj posao je učiniti sve kako bi svi izvukli živu glavu – rekla je jedna stjuardesa.

2. Stjuardese su plaćene samo po dužini leta

Osoblje u avionu plaću dobiva samo za vrijeme dok traje let, a u to nije uključeno ukrcavanje putnika. Bez obzira na to, osoblje mora na posao doći najmanje dva sata prije leta, ali to im nije plaćeno. Nekima radni dan može trajati i po 13 sati, a plaćeni su samo za pet.

3. Pokrivači i jastuci koriste se više puta

Pokrivač koji dobijete i jastuk na koji u avionu stavljate glavu vjerojatno je koristio netko prije vas. Nakon leta, osoblje ih samo smota i spremi do sljedećeg leta. Ipak, u većini slučajeva stavit će vam čistu jastučnicu. Rješenje je, savjetuju stručnjaci, zatražiti novi jastuk pakiran u plastičnu vrećicu.

4. Voda u avionu je užasna

Ako naručujete piće tijekom leta, bilo bi najbolje da to ne budu kava ili čaj. Voda koja se koristi za pripremu tih napitaka najčešće dolazi iz spremnika unutar aviona koji i nisu posve čisti.

– Voda se nalazi u spremniku u donjem dijelu aviona i nikad nisam vidjela da je netko to čistio – rekla je stjuardesa.

5. Odlazak u WC može odgoditi slijetanje

Da, dobro ste pročitali. Odete li u WC prije slijetanja, za vrijeme dok je upaljen znak za obavezno vezivanje, osoblje mora reći pilotu da odgodi slijetanje i pričeka dok se putnik vrati na sjedalo i veže.

6. Osoblje aviona dobiva bolju hranu

Hrana u avionu nije nešto što biste poželjeli, ali ono što jedu stjuardi, stjuardese i piloti ipak je nešto bolje. U većini kompanija dobivaju svježe voće, deserte, pića i slično.

Izvor: 24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.