Što naši sugrađani misle o Valentinovu: ‘Taj dan mi je odbojan, ljubav treba slaviti svaki dan’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ili ga volite ili ga mrzite, zlatne sredine obično nema kad je riječ o Danu zaljubljenih ili Valentinovu. Neki ga parovi obilježavaju izlaskom u dvoje na romantične večere ili prigodne filmove kao što je trenutno film ’50 nijansi mračniji’, dok ga drugi parovi ignoriraju uglavnom uz rečenicu kako se vole svaki dan.

Iako mnogi komentiraju da je Valentinovo izmišljeno kako bi trgovci zaradili na poklonima i da je riječ o rezultatu američkog konzumerizma, Valentinovo je  tradicionalan blagdan, a korijene vuče još iz Rimskog doba i to iz 3. stoljeća. Car Klaudije II naredbom je vojnicima zabranio ženidbu kako bi bili spremniji za odlazak u rat. Svi su svećenici poštovali carevu odluku osim  Valentina, koji je kriomice vjenčavao zaljubljene sve dok ga nisu otkrili, zatvorili u tamnicu i nedugo zatim pogubili.

A kako Šibenčani ‘dišu’ po pitanju dana kada je sve obojno u 50 nijansi crvene, pitali smo neke od njih.

– Iskreno, ne mogu reći da slavim Valentino. Drago mi je što se taj jedan dan u godini obilježava ljubav, ali mi se ne sviđa ta opća histerija velike potrošnje  na skupe poklone i restorane. Neke sitnice, lijepe riječi, geste ili cvijet bi trebale biti i više nego dovoljne, ljubav se ne kupuje. Kad nekoga voliš onda se trudiš da mu uljepšaš svaki dan, kazala nam je Maja Spahija, bivša Miss Hrvatske.

miss maja spahija tvrdava spd kolo 12

Slično razmišlja i pjevačica Ivana Lovrić, Drnišanka koja osvaja svojim glasom i stasom.

– Ne mogu za sebe reći da slavim Valentinovo, ali taj dan uvijek obilježim nekim sitnim znakom pažnje prema voljenoj osobi, večerom, poklonom ili odlaskom u kino . Mislim da nam je svima potreban taj jedan dan u godini kad ćemo slaviti ljubav jer svi ponekad zaboravimo na te male znakove pažnje koji dragim ljudima uljepšaju dan. Također, mislim da je Valentinovo prilika da se započnu nove veze jer se pruža prilika zaljubljenima da daju do znanja drugoj osobi da im se sviđa, smatra mlada pjevačica koja je svim čitateljima Šibenskog portala poželjela da sutrašnji dan provedu s osobama koje vole.

foto:

– Iskreno ne slavim Valentinovo, nekako ga smatram klišej danom ili trendom koji nameće društvu da moraju bas taj dan prazniti novčanike i dokazivati neku posebnu ljubav svom partneru. Po meni je originalnije i iskrenije iznenaditi osobu koju voliš kad se najmanje nada, odnosno bilo koji drugi datum u godin, sumirala je svoje stavove o Valentinovu Sara Vulinović Zlatan, šibenski model s adresom u susjednom nam Italiji.

sara2

Šibenski dizajner Danijel Hrg razmišlja isto kao i mlade dame, Valentinovo ne slavi.

– Baš da ga slavim, i ne. Malo mi je to prekomercijalno, ali ipak donesem po jednu ružu Ivani i Dorotei. Mislim da dobar život treba bit protkan ljubavlju, kaže nam Danijel koji na taj dan ipak obraduje ženu i kćerku.

hrg

Vodičanka Ivana Ergić podržava Valentinovo iako ga ne slavi nešto posebno.

– Sjetim se tog dana i ipak padne neka sitnica u vidu poklona, izlaska na večeru, u kino i slicno. Podržavam Valentinovo i svaki dan koji slavi nešto lijepo i pozitivno. Što se tiče poklona, više ih volim davati nego primati, ali ne baš na odrđeni dan nego kad mi dođe, kad osjetim da bih voljela malo obradovati nekoga ili kada vidim nešto i pomislim kako je to baš pravi poklon za nekoga, tada kupujem, objasnila nam je bivša Miss Hrvatske.

ivana1

Pjevač Marko Škugor je romantično nastrojen i njemu Valentinovo nije samo 14. veljače, već svaki dan.

Meni je svaki dan Valentinovo! Ipak, sutra žena i ja idemo kod moj prijatelja Erika u Zadar u restoran Niko. Najbolji poklon koje možemo dati jedno drugom je – sebe, s obzirom na brojne obaveze, kaže nam Marko.

marko skugor (1)

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, ne slavi Valentinovo jer mu je taj dan isforsiran.

– Ne slavim Valentinovo. Taj dan i datum su poprilično isforsirani i komercijalizirani pa su mi, kao takvi, odbojni. Što ne znači da ljubav ne treba slaviti. Štoviše, treba je slaviti svaki dan, cijele godine, a ne na određeni datum. Mnogi moji prijatelji isto razmišljaju, ali se teško odupiru masovnoj histeriji potpirenoj od strane trgovaca i medija. Poklone više volim darivati nego primati, i kad znam da mi je dragoj osobi, ili konkretno mojoj supruzi, nešto potrebno ili nešto želi, ne čekam poseban datum za to joj kupiti. Izuzetak su rođendani ili neke bitne godišnjice, odnosno Božić, objašnjava nam Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika.

cistoca eko bicikl dane mileta310816 4

– Ajmo reći da ga slavim iako se darivamo glupostima tijekom cijele godine čisto zato jer smo vidjeli nešto šta je baza, to skupljamo ili nam treba za snimanja. Sa Kraš napolitankama za moju drugu polovicu ne mogu falit nikad, kao ni on čokoladama i palačinkama za mene. Isto tako sve blagdana koristimo za odlazak u kino jer to jako volimo, priča nam fotografkinja Sanja. L. Kulušić koja smatra da je ljubav u  jednostavnostima.

sanja lidija

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.