STRUČNJACI OTKRIVAJU: Što se stvarno događa tijekom poroda

Milijuni beba rode se godišnje diljem svijeta,  a kod nekih žena radost zbog trudnoće brzo zamijeni osjećaj straha od poroda. Iako je rađanje djeteta najprirodnija stvar na svijetu, žene strahuju jer čuju svakakva iskustva – bol je strašna i dugotrajna, treba u bolnicu čim pukne vodenjak, rezanje međice, nerezanje, kako će prepoznati trudove…

Porod je bolan i tu nema nikakve nepoznanice, ali kolika je ta bol, koliko će trajati, što je dostupno u bolnicama da se bol ne bi osjetila? Stručnjaci su otkrili što se zaista događa tijekom poroda, kako olakšati bol, kako prepoznati vrijeme za odlazak u bolnicu…

Kako prepoznati trudove na vrijeme?

To je posebno teško za žene koje prvi put postaju majke jer su česti lažni trudovi. Stručnjaci kažu da se javljaju kontrakcije uzrokovane zatezanjem mišića u maternici, i to je uobičajeno i ne treba dizati paniku. Sve učestalije kontrakcije čije razmak je deset minuta i manje ukazuje na prave trudove. Ali, ako su blagi i rijetki manja je mogućnost da se radi o stvarnim trudovima i da je porod blizu.

Liječnici savjetuju ženama da se nastave kretati i raditi uobičajene stvari. Također, kod ranih trudova važno je jesti laganu hranu da bi žena imala dovoljno energije za porod. Naime, trudovi mogu početi puno prije vremena odlaska u bolnicu, može se raditi o nekoliko dana ili nekoliko sati.

Liječniku se treba javiti ako jak mlaz krvi izađe te ako je svijetlo crvene boje, ako se osjeti pucanje vodenjaka i istjecanje tekućine, ako je beba usporila kretanje u trbuhu te ukoliko trudnica ima groznicu i jaku glavobolju.

Što se događa nakon pucanja vodenjaka?

Mnogi misle da pucanje vodenjaka izgleda kao u filmovima – negdje u trgovini mlaz vode izleti iz trudnice na pod. No, u stvarnosti mnoge žene ni ne primijete da je vodenjak pukao, a za plodnu vodu vjeruju da je mokraća. Mali broj trudnica osjetit će pucanje i izlijevanje tekućine. Većina će samo primijetiti da su mokre. Tada je važno što prije poroditi ženu jer postoji opasnost od infekcije bebe.

Izlazi i čep od sluzi

Čep napravljen od sluzi u grliću maternice štiti maternicu od infekcija. Prije ili nakon početka trudova taj čep postaje mekaniji i izlazi s plodnom vodom. Njegov promjer je obično oko jednog centimetra i ponekad nije uočljiv.

Koliko je bol jaka i koliko dugo traje?

Porod je bolan i tu nema dileme, ali jačina ovisi o mnogim čimbenicina, na primjer, o položaju djeteta. Najčešći položaj je glavica prema dolje i lice okrenuto prema kralježnici. Tad porod uglavnom ide prilično brzo, a bol nije toliko nepodnošljiva. Tijekom poroda se najvažnije pokušati opustiti jer tad će i bolovi biti slabije izraženi. Bol znači da mišići rade i guraju bebu prema izlazu. Neki od tih mišića nikad nisu bili u pogonu.

Epiduralna nije jedini oblik ublažavanja bolova

To je lokalni anestetik koji se ubrizgava u leđa trudnice gdje umrtvljuje živce u leđnoj moždini. Ali, bolove ublažava i rađanje u vodi, topli tuš, masaža leđa, a i akupunktura, iako nema puno dokaza kako. Postoji i niz lijekova protiv bolova koji se mogu uzeti tijekom poroda kao i injekcije te brzodjelujući plin sastavljen  pola od dušikovog oksida pola od kisika. Postoji i uređaj koji provodi električne impulse kroz jastučiće na leđima trudnice, a oni blokiraju bol.

Beba može isprazniti crijeva tijekom poroda

Postane li dijete uznemireno tijekom poroda, to može značiti kako ima potrebu isprazniti crijeva. Prva stolica zna biti boje slame, zelena ili crna, a sastoji se od tekućine koju je beba progutala za vrijeme trudnoće. Većina će to izbaciti iz sebe u prva dva dana nakon rađanja i to je znak da crijeva dobro rade. I trudnicama se događa da tijekom rađanja obave neplanirano veliku nuždu jer ih gibanje bebe nagna na to.

Pupkovina se ponekad omota oko vrata bebe

U tom slučaju trudnici će biti rečeno neka prestane tiskati. Omatanje pupkovine oko vrata ne može se uspoređivati s davljenjem jer beba još ne diše kroz nos i usta, ali svakako ju treba što prije odmotati da se ne smanji dovod kisika kod djeteta, piše Daily Mail.

Postoje velike šanse da će kirurški zarezati međicu

Epiziotomija je kirurški rez na međici, tkivu između rektuma i rodnice, a radi se iz predostrožnosti, da međica i rodnica ne bi popucale na više mjesta tijekom rađanja. Zahvaljujući rezu beba u nekim slučajevima lakše izađe. Taj rez se na kraju šiva, a ženama je zbog njega neugodno i bolno još neko vrijeme naklon poroda.

Mora izaći i posteljica

Nakon poroda, iz rodnice mora izaći i posteljica, a u većini slučajeva izlazi sama. Ako ne, liječnici ju izvade. Posteljica se odvaja od stijenke maternice.

Ponekad je nužan carski rez

Ako porođaj predugo traje ili je beba u nekoj nevolji, liječnici znaju posegnuti za carskim rezom da bi dijete što prije izašlo. Ponekad je to potrebno, primjerice, ako je dijete u poziciji na zadak (nogama prema dolje, umjesto glavom). Trudnice ponekad znaju unaprijed da će ići na carski rez, a ponekad to saznaju tijekom problematičnog poroda. To se izvodi u spinalnoj anesteziji, odnosno blokiranjem prijenosnika bolnih podražaja kroz kralježnicu. Žena je budna.

Kod nekih žena pojavi se PTSP

To se, kažu stručnjaci, zna dogoditi nakon teških poroda u kojima je dijete bilo u životnoj opasnosti, a žena je izgubila puno krvi. One koje obole od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) kasnije imaju običaj izbjegavati sve što ih podsjeća na rađanje i znaju biti nerealno zabrinute da će se djetetu nešto strašno dogoditi.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.