Svaka od ovih 10 stvari emocionalno je zlostavljanje, prepoznajte ga dok nije kasno

ilustracija

Ako nikada niste bili u vezi s lukavim, patološkim lažljivcem, sklonim emocionalnom zlostavljanju, možda niti ne znate da se to upravo vama događa. Da, upravo sada

Međutim, nisu samo romantične veze podložne ovakvom stanju već i sve ostale – prijateljske, profesionalne ili obiteljske.

Kada imate posla s nekim takvim, lako vas obavije svojim šarmom, lažnom fasadom te nepromišljenim i uptinim ponašanjem. Teško je izaći iz ovakve mreže, posebice ako zanemarujete svoje instinkte ili vam je krivo ako burno reagirate na laganje i ponižavanje.

Naiđete li na nešto od sljedećeg, vjerojatno ste i vi žrtva emocionalnog zlostavljanja:

Optuživanje i okrivljavanje

On prebacuje cijelu odgovornost za probleme u vašoj vezi na vas, govoreći nešto poput “Ti si kriva”, “Što je s tobom?”, “Nisi me podsjetila” ili “Sve što napravim nije dovoljno”.

Kazna uskraćivanjem

Odbija slušati, ignorira vaša pitanja, izbjegava kontakt očima i često šuti. Ovakvo pasivno-agresivno ponašanje znači da vas želi kazniti šutnjom. Ako odbija reći gdje ide i gdje je bio, zadržava sve informacije za sebe, ne pokazuje zahvalnost, naklonost, misli i osjećaje, to radi kako bi vas podcijenio i kontrolirao.

Blokiranje i preusmjeravanje

Usmjerava razgovor odbijajući raspravljati o nekom problemu ili neprimjereno prekida razgovor. Osim toga, izvrće vaše riječi, gleda televiziju ili izlazi iz sobe dok vi govorite. Kritizira vas na način na koji vas navodi da se branite ili zaboravite na prvotni razgovor.

Namjerno proturječje

Protivi se vašim mislima, pogledima na život ili iskustvima. Što god vi rekli, primjerice “Lijep je dan”, on će na to uzvratiti proturječni argument “Što ti je? Vrijeme je suludo”, samo kako bi vas frustrirao i pokazao da nemate pravo. Jer, zašto bi se on slagao s vama?

Poricanje

Ako mu i kažete da vas emocionalno zlostavlja, naći će način kako bi sve izvrnuo i poreknuo. Reći će vam da ste preosjetljivi i izmišljate stvari koje nisu istinite. Ovako lako možete prestati vjerovati svojoj percepciji o tome što se stvarno događa.

Lažni humor

Emocionalni zlostavljači često humorom maskiraju svoje namjere. Zadirkivanje, ismijavanje i ponižavanje sarkastičnim primjedbama o vašem izgledu, osobnosti, sposobnostima i vrijednostima redovito su na njihovom repertoaru.

Ne preže od ovakvog ponašanja ni pred vašim prijateljima ili obitelji jer zna da ćete pokušati izbjeći sukob u javnosti. Ako mu kažete da prestane, reći će vam da ste osjetljivi i ne znate se šaliti.

Radi vas ludom

Kombinacijom iskrivljavanja riječi, optuživanja, zaboravljanja, zataškavanja i poricanja zbunjuje vas, frustrira i odvlači na rub ludila. Često poriče istinu koja je očita te izvrče vaše riječi.

Osuđivanje i kritiziranje

Grubo vas i nepravedno kritizira, a onda to maskira u ‘konstruktivnu kritiku’. Ako mu prigovorite, reći će da vam samo pokušava pomoći.

Potkopavanje

Krši obećanja i izbjegava dogovore, ali također želi umanjiti vaše napore, interese, hobije, postignuća i brige. Trivijaliziranje vaših misli i prijedloga njemu je kao dobar dan.

Zaboravljanje

‘Slučajno’ zaboravlja vama važne stvari poput rođendana, godišnjica te svakodnevnih stvari poput sitnih popravaka, kupnje namirnica ili ulaznica za kino. Sve što kaže takvim ponašanjem jest ‘Ja držim kontrolu nad tvojim vremenom i stvarnošću’, piše net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.