Više

    Svi vole carbonaru, a znate li što radite krivo!?

     

    Izvorno, carbonara je jelo talijanske regije Lazio. Recept je jednostavan, tek nekoliko ‘siromaških’ namirnica koje su se mogle očuvati dulje vrijeme dok su ugljenari, carbonai – po kojima je jelo i dobilo ime, boravili u planinama proizvodeći ugljen. Vremenom, iseljavanjem stanovništva u potrazi za boljim životom, jelo je postalo vrlo popularno širom Europe i Amerike, pa i drugdje. Počele su se dodavati namirnice poput vrhnja, vina ili povrća. Posluživano je kao glavno jelo, mada se u novije vrijeme češće služi kao toplo predjelo. Odlično je u svim varijantama, no original je ipak bez vrhnja.

    Sastojci za 4 osobe

    500 grama Tjestenine Spaghetti Podravka
    200 grama obrazine ili pancete (nedimljene)
    2-3 jušne žlice maslinovog ulja
    1-2 češnja češnjaka
    4 jaja
    100 grama pecorino sira ili parmezana
    sol, papar
    malo bosiljka

    Priprema

    1. Špagete skuhajte al dente u dosta vode, lagano posoljene. Nemojte ih nakon kuhanja cijediti niti ispirati. Kuhane špagete šupljom žlicom preselite u posudu za posluživanje, pazeći da se ne ocijede previše, te da ostanu vrući.
    2. Istovremeno, na tavici ugrijte maslinovo ulje i češnjak tek toliko da zamiriši. Češnjak izvadite, pa na ulju popržite na kockice narezanu pancetu. Najbolje bi bilo da imate pancetu od svinjske obrazine, no poslužit će i obična, nedimljena panceta.
    3. Kad panceta porumeni, maknite s vatre i ostavite minutu-dvije da se slegne pjenica od masnoće koju je panceta ispustila.
    4. Jaja dobro umutite s malo soli i papra, pa pomiješajte s pancetom u ulju, miješajući pri tom žustro da jaja ne koaguliraju. Toj smjesi dodajte ribani sir pecorino ili parmezan, te par žlica vruće vode u kojoj su se kuhali špageti kako bi dobili kremasti umak. Po potrebi dodajte soli (imajte na umu da je već slano) i malo jače popaprite (originalno je carbonara paprenije jelo). Nikako nemojte vraćati smjesu na vatru jer će se jaja zgrušati!
    5. Gotov umak prelijte preko vrućih špageta u zdjeli za posluživanje i sve dobro promiješajte. Pospite natrganim bosiljkom.

    Poslužite kao glavno jelo, baš kao što je originalno posluživano. Uz to dodatno poslužite i ribani sir, te zelenu salatu i rajčicu. I naravno, čašu bijelog vina.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu...

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu poreza. ‘Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke’

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...