Par malih savjeta

Tajne savršenih fritula: Česte pogreške zbog kojih nam ne uspijevaju kako bismo htjeli

Fritule će biti sočne i ako im dodate naribane jabuke, a neke kuharice tvrde da je upravo u žustrom miješanju tijesta sve dok se ne stvore mjehurići tajna slasti, piše punkufer.hr.

Jedan od razloga zbog kojeg nam fritule ne uspijevaju kako bismo htjeli leži u tome što nismo na vrijeme izvadili sastojke iz hladnjaka.  Prije pripreme tijesta, oko pola sata do sat ranije izvadite ih da bi se zagrijali na sobnu temperaturu. Ako ste u žurbi jaja i čašicu jogurta ostavite u mlakoj vodi.

Nemojte zaboraviti niti na ‘čep’ žestokog pića. Rakija se tradicionalno dodaje u tijesto za krafne i fritule kako bi tijesto bilo prozračno i meko, a umjesto nje možete koristiti rum, konjak, maraskino ili rakiju od ruže koja daje finu aromu.

Fritule će biti sočne i ako im dodate naribane jabuke, a neke kuharice tvrde da je tajna slasti upravo u žustrom miješanju tijesta sve dok se ne stvore mjehurići.

Dodajete li grožđice, najprije ih kratko prokuhajte u malo vode pa namočite u rum.

Jedna od pogrešaka koju činimo jest stvaranje gužve u loncu. Odjednom je najbolje pržiti tek nekoliko komada. Kad su skoro gotove, naglo pojačajte vatru i izvadite ih na upijajući papir. Posipajte ih šećerom ili poslužite uz umak od čokolade.

Sastojci za fritule:

400 g glatkog brašna

4 žlice šećera

2 jaja

2 jogurta

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

prstohvat soli

1 naribana jabuka

2 žlice ruma ili rakije

limunova korica

+ ulje za prženje

Priprema:

  1. Umiješajte sve sastojke tako da dobijete glatku smjesu. Zagrijte ulje u loncu.
  2. Jednom žličicom vadite smjesu, a drugom je odvajajte u ulje. Pecite po četiri, pet fritula u isto vrijeme.
  3. Čim porumene, okrenite ih na drugu stranu i kratko pržite.
  4. Izvadite ih na rešetku ili upijajući papir pa poslužite sa šećerom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.