Tome, Ante i Vjeko, delicijama Skradina, Kornata i Murtera, nahranit će Beograđane

U srcu Beograda, usred hladne jeseni, tri vrhunska kulinarska šefa donose duh Dalmacije. Tome Računica, vlasnik restorana ‘Cantinetta’, u Skradinu, Ante Božikov, vlasnik kornatske konobe ‘Opat’ i Vjeko Bašić iz konobe ‘Boba’ na Murteru zagrijat će smrznuta prosinačka srca Beograđana i donijeti im miris mora i okus soli u vrhunskim dalmatinskim specijalitetima. Za taj gastro izlet dobili su i veliku najavi u tamošnjem Telegrafu.

U ugodnom ambijentu, po čemu je prepoznatljiva ‘Stanica 1884’, 1. i 2. prosinca održaće se Dalmatinske večeri. Tijekom dva dana za sve goste kuhat će najbolji šefovi restorana i konoba iz Dalmacije. U njihovoj hrani su uživale brojne svjetske i holivudske poznate ličnosti.

– Kuhao sam nekoliko puta u Beogradu i morao sam dosta namirnica ponijeti sa sobom. Jednom sam jedva prešao granicu jer su mi u prtljažniku bili živi rakovi koji su šetali po autu. Kada je carinik to vidio, pitao me je ‘šta je bre ovo, gde to voziš?’ Tada sam objasnio da je u pitanju jedan vrlo poznat gost iz Srbije kojem kuham kod njega kući, pa me, uz smijeh, pustio. S druge strane, u Moskvi je izbor ribe ipak veći nego u Beogradu, kaže Ante Božikov.

Šef Tome Računica kako kaže, rado dolazi u Beograd, a jedan od razloga je i dobra hrana.

– U početku sam bio oduševljen kvalitetom namirnica i iznad svega nenadmašnim servisom, odnosno, posebnom strašću za ugostiteljstvom kojom su odisali beogradski konobari, a posljednjih godina s nestrpljenjem čekam svaaki dolazak jer beogradska gastronomska scena brzo napreduje i ugodno iznenađuje, otkriva Računica.

Konoba šefa Vjeke Bašića okružena je morem i drugim otocima pa, ipak, riba mu nije jedini specijalitet.

– Recimo, kornatska janjetina je pravi izbor za one koji ne uspiju pronaći nešto po svom ukusu u ribljim jelovnicima, a požele nešto izvorno. Naravno da imamo i nekoliko uvijek dostupnih mesnih klasika, ali smo najsretniji kad gostima ponudimo onu hranu koju smatramo najiskrenijom za naše podneblje, kaže Vjeko Bašić.

kuhari

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.