Tome, Ante i Vjeko, delicijama Skradina, Kornata i Murtera, nahranit će Beograđane

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U srcu Beograda, usred hladne jeseni, tri vrhunska kulinarska šefa donose duh Dalmacije. Tome Računica, vlasnik restorana ‘Cantinetta’, u Skradinu, Ante Božikov, vlasnik kornatske konobe ‘Opat’ i Vjeko Bašić iz konobe ‘Boba’ na Murteru zagrijat će smrznuta prosinačka srca Beograđana i donijeti im miris mora i okus soli u vrhunskim dalmatinskim specijalitetima. Za taj gastro izlet dobili su i veliku najavi u tamošnjem Telegrafu.

U ugodnom ambijentu, po čemu je prepoznatljiva ‘Stanica 1884’, 1. i 2. prosinca održaće se Dalmatinske večeri. Tijekom dva dana za sve goste kuhat će najbolji šefovi restorana i konoba iz Dalmacije. U njihovoj hrani su uživale brojne svjetske i holivudske poznate ličnosti.

– Kuhao sam nekoliko puta u Beogradu i morao sam dosta namirnica ponijeti sa sobom. Jednom sam jedva prešao granicu jer su mi u prtljažniku bili živi rakovi koji su šetali po autu. Kada je carinik to vidio, pitao me je ‘šta je bre ovo, gde to voziš?’ Tada sam objasnio da je u pitanju jedan vrlo poznat gost iz Srbije kojem kuham kod njega kući, pa me, uz smijeh, pustio. S druge strane, u Moskvi je izbor ribe ipak veći nego u Beogradu, kaže Ante Božikov.

Šef Tome Računica kako kaže, rado dolazi u Beograd, a jedan od razloga je i dobra hrana.

– U početku sam bio oduševljen kvalitetom namirnica i iznad svega nenadmašnim servisom, odnosno, posebnom strašću za ugostiteljstvom kojom su odisali beogradski konobari, a posljednjih godina s nestrpljenjem čekam svaaki dolazak jer beogradska gastronomska scena brzo napreduje i ugodno iznenađuje, otkriva Računica.

Konoba šefa Vjeke Bašića okružena je morem i drugim otocima pa, ipak, riba mu nije jedini specijalitet.

– Recimo, kornatska janjetina je pravi izbor za one koji ne uspiju pronaći nešto po svom ukusu u ribljim jelovnicima, a požele nešto izvorno. Naravno da imamo i nekoliko uvijek dostupnih mesnih klasika, ali smo najsretniji kad gostima ponudimo onu hranu koju smatramo najiskrenijom za naše podneblje, kaže Vjeko Bašić.

kuhari


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.