Svatko ima svoj recept za pripremu pirea od krumpira. No s ovim trikovima svjetskih kuhara, pripremit ćete kremasti prilog nakon kojeg ćete sigurno polizati žlicu i tanjur.
- Izaberite najbolji krumpir
Za pripremu pirea možete se poslužiti bilo kojom vrstom krumpira, no najbolji pire dobit ćete ako koristite brašnaste plodove, odnosno krumpire s visokim postotkom škrobi. Odaberite krumpir sorte Desiree i Victoria, koje su po mogućnosti uzgojene u Lici.
- Zaboravite na gnječilo
Što više gnječite krumpire, to ih pretvarate u gumastu ljepljivu kašu. Umjesto uobičajene kuhinjske gnječilice, upotrijebite prešu za krumpir koja će bolje smrviti ovo kuhano povrće i tako vam omogućiti pripremu pirea bez pretjeranog miješanja. Uz pire krumpir posebno će dobro ići goveđi gulaš sa crnim pivom, čiji recept možete naći ovdje.
- Koristite hladan maslac
Kuharski znalci savjetuju dodavanje hladnog maslaca u netom smrvljeni krumpir kako biste dobili najfiniji pire. Korištenje toplog maslaca ili onog rastopljenog u loncu dodatno razrjeđuje smjesu i kvari sveukupni dojam.
Ne zaboravite dobro posolititi i popapriti pire i tako mu dati odličan okus, piše Zadovoljna.hr.