Trudnoća nakon tridesete: Znate što želite, ali i više strahujete

Istina je da trudnoća u kasnijoj dobi može biti teža nego u dvadestima, međutim, i ove trudnoće imaju svojih lijepih strana, pa se, ako ste upravo u toj situaciji, opustite i uživajte u dolasku svoje bebice.

Jedna naša glumica nedavno je kao prednosti rađanja nakon 30. godine navela to što si sad može priuštiti skupe vitamine i zna dobre privatne liječnike. Nama ‘običnim smrtnicima’ to i nije neki argument za kasnije rađanje jer smo najčešće u zrelim tridesetima već toliko uronili u dugove i kredite da je dobro da imamo za participaciju. No, dobrih strana kasnijeg rađanja sigurno ima. Znate točno što želite, ne nedostaju vam pretjerano izlasci jer ste se već prilično naizlazili i živci su vam stabilniji. Vjerojatno ste se dokazali na poslu i imate stabilna primanja,piše zivim.hr

No, isto tako navikli ste na svoj komfor, uživate u nedjeljnoj tišini i jednostavno – razmazili ste se. Srećom, odnos s partnerom je u toj dobi često zreliji pa je lakše zajedno se uhvatiti ukoštac s novim slatkim ‘problemom’.

 

Žene sve češće odgađaju majčinstvo

Majčinstvo se prema statistikama ‘preselilo’ u tridesete i četrdesete, a žene su dvadesete posvetile sebi, obrazovanju, karijeri i zabavi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 60-ih godina prošlog stoljeća žene su prvo dijete rađale s 23 godine, 2006. s 28 godina, a trend se stalno nastavlja.
Ja sam prvo dijete rodila s 31, naveli su me kao staru rodilju iako mi se ne čini da sam bila pretjerano stara. No, svakako sam bila pripremljenija od puno mlađih ‘supatnica’ na ono što me čeka. Iako na majčinstvo ionako nikad nisi potpuno spreman. Imala sam iskustva prijateljica, starije sestre… Znala sam što želim, a što ne želim na porodu. No, isto tako, budući da sam već čula tisuću i jednu priču o porodu strahovala sam od tisuću i jedne stvari koja može poći po krivom. Sumnjam da opuštene mlade trudnice s tim razbijaju glavu.

 

Što je rodilja starija veće su šanse za carski rez

S medicinske strane, starije rodilje su uistinu izložene većem riziku. Raste vjerojatnost da se pogoršaju već postojeće bolesti u trudnoći. Primjerice, u tridesetima je dvostruko veća vjerojatnost za komplikacije s gestacijskim dijabetesom, eklampsiju i preeklampsiju, edeme… Budući da je povećan faktor rizika, liječnici koji prate trudnoću i zdravlje trudnice češće se odlučuju na porod carskim rezom.
Vjerojatnost za Downov sindrom kod bebe raste s dobi rodilje. U dobi od 25 godina, rizik od rođenja djeteta s Downovim sindromom je jedno u 1500 trudnoća, a u 30-ima je jedan slučaj na 1000 trudnoća. No, kod žena u dobi od 35 godina pojavljuje se jedan slučaj na 400 trudnoća.

Beba odvlači misli od krize srednjih godina

No, statistika unatoč svemu kaže da su vam šanse, iako ste prešli i četrdesetu, 99 posto da rodite zdravo dijete. U toj dobi je beba zgoditak jer će vam odvući misli od krize srednjih godina i nećete strahovati od menopauze. Zato, ako ste jedna od ‘starijih trudnica’ opustite se. Vrlo vjerojatno je, baš zato što je toliko čekano, vaše dijete planirano i željeno, a evo i još nekoliko pozitivnih strana trudnoće nakon tridesete:

Odgovornost prema zdravlju: Starije žene s većom odgovornošću pristupaju trudnoći. Na vrijeme idu na preglede, slušaju savjete svog ginekologa i zdravo žive. Štreberski ukidaju loše navike – izbjegavaju kavu, cigarete, alkohol i sve što može naškoditi bebi.

Manji rizik od postporođajne depresije: Budući da se žene planski pripremaju na dijete rijeđe imaju postporođajnu depresiju i lakše podnose nove obaveze koje dolaze s majčinstvom.

Emotivna zrelost: Nakon tridesete žene su emocionalno stabilnije. Dijete im ne dolazi kao obaveza već im daje novu energiju. Znanstvenici kažu da su većinom angažiranije u odgoju djeteta, piše zivim.hr

 

Plodnost znatno opada tek nakon 35. godine

Većina žena u tridesetima uspije prirodno začeti, no imajte na umu da kvaliteta jajašaca znatno opada, osobito nakon 35. godine života, tako da se bitno razlikuje plodnost žene u ranim i kasnim tridesetima. S godinama se, nažalost, poveća i broj spontanih pobačaja, kao i učestalost komplikacija u trudnoći.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.