U sklopu Animiranog Šibenika u exGaleriji Matija izložba ‘Dva pogleda, treći grad’

U sklopu osmog po redu Animiranog Šibenika u četvrtak s početkom u 20 sati u ex Galeriji Matija bit će otvorena izložba ‘Dva pogleda, treći grad’ multimedijalne umjetnice Nives Sertić.

Izložba će trajati tri dana, do nedjelje 15. travnja. Izloženi će biti radovi ‘3 do 10, stabla’ i ‘Pogled koji nestaje’, dva recentna rada koja u formi prostornih multimedijalnih instalacija svaki na svoj način pričaju o dva pogleda na dva grada u kojima je autorica živjela − Dubrovniku i Karlovcu.

Iako izrasla iz sasvim različitih motiva, oba pričaju o jednoj odabranoj lokaciji u gradu, kroz koju ulazimo u specifičnosti samog grada i njegovih, na ovaj ili onaj način, perifernih pogleda. Obje lokacije povezuje njena kontinuirana višegodišnja pažnja i fokus. Dok su stabla u Dubrovniku poznat marker grada, na kojeg samo treba podsjetiti, ‘plakat s pogledom’ u Karlovcu, na kojemu je izvedena filmska projekcija, Sertić prepoznaje kao novi marker u tkivu grada, i jedan od njegovih mogućih novih simbola.

Zadnjih nekoliko godina u autoričinu radu pretežu tri konstante: pokret i statika, te način na koji se manifestira pažnja i pogled. One su izmješane s njenim osobnim sjećanjima, razmišljanjima o okolišu, istraživanjima medija, memorije i načina na koji se ove teme mogu čitati kroz različite medije.

Nives Sertić, medijska umjetnica, diplomirala je 2009. na Odsjeku za animirani film i nove medije ALU Zagreb. Njeni interesi variraju između dugogodišnjih interdisciplinarnih istraživačkih projekata kroz različite suradnje, pa sve do poetskih foto, video i zvučnih instalacija, te performansa. Od 2009. do 2013. usmjerena je na umjetničke interdisciplinarne projekte s fokusom na aktivnom angažmanu umjetnika kao kulturnog radnika, istraživača i pokretača zbivanja: vodi interdisciplinarnu platformu za mlade umjetnike i kulturne radnike Antibiotik i galeriju Jogurt u AKC Medika (s Ivom Cepanec), te umjetnički interdisciplinarni projekt “O MM” u kojem se kroz arhivske materijale bavi poviješću i tadašnjim stanjem Multimedijalnog centra u Studentskom centru Zagreb. Kao koautorica, video umjetnica i performerica intenzivno surađuje s nizom autora i organizacija iz plesne i kazališne scene: Sonjom Pregrad, Irmom Omerzo, Željkom Sančanin, Petrom Zanki; inicijativom Improspekcije, organizacijom Ekscena itd. Od 2014. se intenzivno bavi odnosom promatranja, pokreta i vremena: odnosom kamere, snimanja i snimljenog s pokretom tijela iza i ispred kamere, tj. odnosom žive izvedbe, snimljenog materijala i vremena. Osim toga, njen fokus je na osobnom odnosu s okolišem, prirodom i pitanjima temporalnosti, dugoročnog promatranja, vremena, odnosima statike i dinamike unutar njih samih te (vizualnih) medija u koje ih upisujemo: Rearrangeing and (self)-arraged, Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok… (2014.-2016. sa Sonjom Pregrad), 60 godina 15 dana (2016.), 3 do 10, stabla (2017.), Pogled koji nestaje (2018.). Izlaže u zemlji i inozemstvu. Već tri godine dizajnira vizuale za festival Supertoon u Šibeniku. Predaje Kompoziciju na Studiju dizajna u Zagrebu, a studira permakulturu.

Program Animiranog Šibenika 8, od 12. do 15. 4. 2018:

Četvrtak 12.04.

– 20:00 h – 23:00 h – otvaranje izložbe “Dva pogleda, treći grad” Nives Sertić (ex Galerija Matija)

Petak 13.04.

12:00 h – 18:00 h – izložba “Dva pogleda, treći grad” Nives Sertić (ex Galerija Matija)

Subota 14.04.

10:00 h – 12:00 h – radionica animacije za djecu PLANKTOON (ex Galerija Matija)
12:00 h – 18:00 h – izložba “Dva pogleda, treći grad” (ex Galerija Matija)

Nedjelja 15.04.

10:00 h – 12:00 h – radionica animacije za djecu PLANKTOON (ex Galerija Matija)
12:00 h – 15:00 h – izložba “Dva pogleda, treći grad” (ex Galerija Matija)
Animirani Šibenik jednom mjesečno organizira Udruga Otompotom, to jest Supertoon međunarodni festival animacije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.