Udarate dijete po stražnjici za kaznu? Ovo biste trebali znati

Ako za kaznu dijete udarate po stražnjici, to će itekako ostaviti traga na njihovu budućem životu.

Pokazali su to rezultati istraživanja provedenog na 800 mladih koji su agresivniji u svom ponašanju, a fizički ih se kažnjavalo tijekom djetinjstva.

Udaranje po stražnjici, šamar i slična fizička kažnjavanja ‘nisu izašla iz raja’ već prouzročuju da se djeca tijekom odrastanja, ali i u starijoj dobi, ponašaju agresivnije prema ljudima u svojoj okolini.

Istraživanje je provedeno na sveučilištu Texas, a sudionici istraživanja bili su mladi u dobi od 19 i 20 godina.  Jedan od zaključaka istraživanja jest da će fizički kažnjavana djeca vjerojatnije biti agresivnija u ponašanju prema svojim partnerima i partnericama u ljubavnim vezama u budućnosti.

Jedna od pet osoba tijekom istraživanja priznala je agresivnije ponašanje prema partnerima s kojima su u vezi, a 68 posto ispitanika tvrdilo je da su doživjeli neku vrstu fizičkog kažnjavanja tijekom odrastanja.

Voditelj istraživanja, Jeff Temple, profesor psihologije na sveučilištu na kojem je istraživanje provedeno, tvrdi da udaranje remenom ili slično, koje ostavlja masnice na djetetovu tijelu i ono koje za posljedicu stvara ozljede zbog kojih dijete mora k liječniku, smatra se zlostavljanjem djeteta, prenosi Večernji.hr.

Ipak, istraživanje je pokazalo da nisu samo zlostavljana djeca ta koja će u kasnijoj dobi pokazivati znakove agresivnijeg ponašanja, već i djeca koju se udaralo po stražnjici, zaključak je istraživanja

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.