Umro je Miloš Forman: Redatelj nezaboravnog ‘Leta iznad kukavičjeg gnijezda’ preminuo u 86. godini

Slavni česki redatelj Miloš Forman, autor holivudskog klasika ‘Leta iznad kukavičjeg gnijezda’, ‘Amadeusa’ i mjuzikla ‘Kose’ preminuo je u 86. godini, objavila je agencija ČTK. Forman je preminuo u Sjedinjenim Državama nakon kratke bolesti, objavila je njegova supruga Martina.

Forman je bio jedan od vodećih autora novog vala koji je donio slobodu izražavanja i protest, ali je pred represijom morao pobjeći iz svoje zemlje 1968. i zasluženo priznanje dočekati u Hollywoodu.

Kao naturalizirani Amerikanac osvojio je dva Oscara za režiju, za Let iznad kukavičjeg gnijezda 1976. i Amadeusa 1985.

Rođen 18. veljače u Časlavu, gradiću stotinjak kilometara udaljenom od Praga, kao dječak je ostao bez roditelja, čeških boraca otpora, koji su deportirani u Buchenwald i Auschwitz i ondje umrli.

Nakon završetka škole za elitnu komunističku mladež u Podebradyju blizu Praga, gdje je upoznao Vaclava Havela, budućeg pisca, disidenta i predsjednika, nastavio je studij na prestižnoj praškoj filmskoj školi FAMU.

Sa svojim suvremenicima poput Jirija Menzela, Ivana Passera i Verje Chytilove, iskoristio je relativno popuštanje režimske cenzure 1960-ih i odmaknuo se od konformiteta komunističkih produkcija.

Nedugo prije okupacije Čehoslovačke i sloma Praškog proljeća, Forman odlazi u egzil, prvo u Francusku, a potom u SAD.

Ondje prvo snima ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’, film o psihijatriskim bolnicama s Jackom Nicholsonom i Louise Fletcher, a zatim filmske verzije dvaju mjuzikala, antiratnu ‘Kosu’ i ‘Ragtime’.

-Upoznao sam politički i ideološki pritisak komunističke zemlje i komercijalni pritisak u Americi. Mnogo mi je draži komercijalni pritisak gdje ovisite o publici nego ideološki pritisak kada ovisite o bilo kojem idiotu, rekao je jednom Forman.

Nedugo prije pada komunizma vratio se u domvinu kako bi u Pragu snimio svoje remek-djelo ‘Amadeusa’, priču o suparništvu Wolfganga Amadeus Mozarta i Antonija Salierija koja je zavrijedila osam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.