Utječe li kava na osjećaj gladi i koliko je kave zapravo previše?

ilustracija
Nije tajna da mnogi od nas započinju svoje dnevne obaveze uz šalicu  kave, a nerijetko se taj broj poveća na nekoliko kava dnevno. Kava nikako nije zamjena za obrok pa iako te ona u određenoj mjeri možda zasiti, obroke ne bi smjela preskakati.

Kofein povećava žudnju za slatkim

”U jednom časopisu o prehrani pročitala sam da su neki ljudi osjetljivi na kofein, odnosno da im gušterača pod utjecajem kofeina pojačano luči inzulin. Uslijed toga, nakon nekog vremena osjećaju veliku glad. Kod sebe sam prepoznala takve simptome. Koja su Vaša saznanja o tome i kako spriječiti tu pojavu?”, upitala je čitateljica

Nutricionistički tim odgovorio je čitateljici kako je istina da prekomjeran unos kofeina (više od 3 kave dnevno) može povećati razinu kortizola – steroidnog hormona kojeg tijelo luči kao odgovor na stresne situacije.

‘Povišena razina kortizola dovodi se u vezu s povećanim apetitom, žudnjom za slatkim i nakupljanjem masnog tkiva. Savjetuje se  da se kava zamijeni zelenim čajem koji sadrži manje kofeina.

Ukoliko ne možete bez kave, ograničite je na jednu šalicu dnevno.

Nutricionist dr. sc. Ignac Kulier smatra da ako dnevno popiješ pak 5 espresso kava, na najboljem si putu da za relativno kratko vrijeme uskočiš u kofeinizam, koji podrazumijeva ovisnost s jedne i cijeli niz popratnih pojava s druge strane- anksioznost, glavobolja, napetost, nesanica i još mnogo toga.

Premda su individualne granice podnošljivosti vrlo velike (mjeri se u mg/kg tjelesne težine) smatra se da je tanka crvena linija oko 400 mg, što bi prevedeno u porcije jake espresso kave bilo 3-4 šalice. To je dovoljno za prve znakove intoksikacije ili, blažim rječnikom rečeno, pretjerane stimulacije koja se kod nekih može očitovati u znojenju dlanova, crvenilu lica, drhtanju ruku te ubrzanom radu srca.

Izvor: ZdravaKrava

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.