Uz Workaway program uštedjeli smo novac i uživali u pogledu na Tihi ocean

Uvriježeno mišljenje kaže da za daleka i po nekoliko mjeseci duga putovanja treba biti dobro financijski potkovan što mnogi koji bi rado putovali – nisu. Međutim, praksa, ne teorija, pokazala je da to nije točno. Pokazalo se to na više primjera, a mi donosimo priču šibensko – umaškog para putnika o tromjesečnom putovanju u zemlje Latinske Amerike, od studenog 2014. do početka veljače 2015., koristeći usluge Workaway međunarodne online organizacije uz pomoć koje su uštedili novac, stekli određeno radno iskustvo i svejedno vidjeli sve što su planirali.

Donosimo svjedočanstva drugih putnika koji su radili isto što i Goran Blažević iz Umaga i Maja Klarić iz Šibenika, te osvrt vlasnika B&B-a ‘Donkey Den guest house’ u kojem su volontirali u Ekvadoru.

RADIŠ I UŽIVAŠ

Dakle, Workaway spaja volontere (workawayers) i domaćine (hosts). Funkcionira na principu ‘razmjene dobara’.  Odnosno, za nekoliko sati rada, najčešće pet – šest, volonterima je omogućen besplatan smještaj i pružena hrana, obično jedan ili dva obroka dnevno. Mreža spaja brojne zemlje svijeta, a moguće je volontirati na različitim mjestima:od hostela i hotela, preko restorana i kafea, pa sve do farmi, imanja ili obradivih zemljišnih površina. Samo da kratko napomenemo, Hrvatska nije uključena u ovu mrežu jer hrvatski zakon općenito ne priznaje ovakvu vrstu volontiranja kao legalnu. Zainteresiranih da svjetskim putnicima koji su spremni na spomenuti oblik ‘razmjene dobara’  otvore vrata svog ‘biznisa’ ima, ali zakon ih u tome onemogućava.

Maja i Goran proveli su 15 dana volontirajući u B&B-u malom selu Santa Marianita u Ekvadoru smještenom uz samu obalu Tihog oceana, uz pješčanu plažu koja je vikednom uvijek puna posjetitelja. U Ekvador su stigli u špici turističke sezone jer dok je kod nas siječanj, tamo je sredina ljeta. Smješteni su u sobu koju su dijelili s još pet volontera, na raspolaganju su im bile privatne kupaonice. Sve je bilo, reći će, veoma uredno i fino.

– Posao se sastojao od mnogočega – pripremanja i posluživanja doručka gostima i ostalim posjetiteljima kafea u sklopu B&B-a, čišćenja soba i dočekivanja gostiju, općenito održavanja prostorija i terasa. No, kako je u tom periodu bilo malo prijavljenih gostiju, zapravo i nije bilo mnogo toga za raditi! Nekoliko sati dnevno proveli bismo u kuhanju i pospremanju, sve je bilo veoma ležerno, naši domaćini nimalo zahtjevni, tako da smo sami mogli kreirati svoj raspored. Dane smo provodili uglavnom na plaži koja se nalazila tik do B&B-a ili odmarajući u ležaljkama! Domaćinima je bilo najvažnije da je netko od nas pet volontera uvijek prisutan, u slučaju da gostima nešto zatreba, što uopće nije bilo teško s obzirom na blizinu plaže i prekrasan pogled na Tihi ocean – prisjeća se Maja, dodajući da su slično iskustvo doživjeli u Maroku, u Africi, gdje su 20 dana radili u masliniku u zamjenu za smještaj i hranu.

workaway

– Živjeli smo s jednom marokanskom obitelji 80-ak kilometara od Marrakecha i radili 6 sati dnevno. Međutim, kroz tih nekoliko sati dnevno sprijateljili smo se s obitelji s kojom smo živjeli, naučili mnogo toga o marokanskoj kulturi, pa čak i pokoju riječ arapskog! Sve u svemu, iskustva poput ovog od velike su i višestruke koristi za putnika – što zbog uštede novca, što zbog upoznavanja lokalne sredine- zaključuje.  Oduševljenje mogućnostima koje na putovanjima pruža Workaway je su i Goran, te američki gosti Greg i Annette Basso.  Pa će Goran kazati kako je volontiranju u Ekvadoru preko Workaway mreže bilo korisno iz nekoliko razloga, a prvi je, naravno, novac posebno jer je Ekvador skuplji od prethodni susjednih zemalja koje su posjetili,  Perua i Bolivije.

-Ekvador je bio najskuplja zemlja kojom smo putovali  te je neplaćanje smještaja i hrane preko dva tjedna bitno pomoglo našem budžetu. Osim toga, nakon dva i pol mjeseca jurcanja po Južnoj Americi i neprestanog lutanja, vožnje autobusima, hodanja, dobro nam je došlo biti 15 dana na istom mjestu, ne micati se, odmoriti, kupati… Za duža putovanja, izvrsna kombinacija – neko vrijeme putovati, a onda se smjestiti na jedno mjesto i malo napuniti baterije, još pritom nekome pomoći u poslu. Workaway i WWOOF su idealne stranice za takvo što i imam samo pozitivna iskustva – savjetuje Goran.

BEZ RAZLIKE IZMEĐU RADNIKA I VOLONTERA

Razliku između volontera radnika i ‘običnog’ radnika gosti i ne primjete, posvjedočili su to američki gosti B&B-a u kojem  su Goran i Maja volontirali, pa nema straha da će volonteri  biti tretirani od strane gostiju ili vlasnika drugačije od, uvjetno rečeno, običnog radnika.

– Nema apsolutno nikakve razlike u kvaliteti posla koji su obavljali radnici i onog koji su obavljali volonteri. Zapravo je bilo lijepo što se netko od volontera uvijek ‘motao’ po B&B-u pa smo uvijek imali s kim brbljati, družiti se. Doduše, činilo nam se da pet volontera nije bilo potrebno za opseg posla u Santa Marianiti, dovoljno bi bilo dvoje! No, domaćini očigledno vole imati što više volontera da se tuda ‘motaju’, a ako njima tako odgovara i navikli su ugošćivati putnike, nama nimalo ne smeta – priznaju Greg i Annette. Cheryl Fair je Kanađanka, menadžerica Donkey De guest house koji ima već dugi niz godina no kroz to vrijeme nije usavršila španjolski jezik kojim se tamo priča pa joj volonteri i iz tog razloga dobro dođu. Evo što je rekla o volonterima koji su prošli kroz njen B&B.

– Kroz naš je B&B prošlo toliko volontera koji će nam ostati u jako lijepom sjećanju i koje bismo vrlo rado ponovno ugostili! Pomagali bi nam oko komunikacije na španjolskom, uvijek marljivo radili u našem kafeu koji bi nedjeljom ugostio preko 60 ljudi! Nisu se bojali posla i s osmijehom bi odrađivali sve zadatke koje bismo im dali – kazala je. Workaway lako se pronađe na internetskim stranicama, putnik namjernik samo treba pronaći motiva da se odluči pridružiti mreži koja će mu omogućiti daleka putovanja koja priželjkuje uz manji od očekivanog budžet.

workaway2

Ipak,i volonteri u sklopu Workawayja znaju dobiti otkaz pa ne valja ni to uzimati olako.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.