Vaše naočale iz snova možda ne štite oči dovoljno. Evo kako možete provjeriti

Naočale su postale neizostavan modni dodatak, ali njihova je prava funkcija zaštiti naš vid, oči i osjetljivu kožu od štetnih ultraljubičastih zraka. Međutim, nekvalitetne naočale mogu napraviti više štete nego koristi.

Postoji nekoliko elemenata koji vam mogu otkriti jesu li vaše sunčane naočale dovoljno kvalitetne, piše Život i stil.

  1. Ovisi li kvaliteta o cijeni?

Kvaliteta naočala često nema veze sa cijenom. Odabir okvira postao je više modni odabir nego zdravstveni, Ono što je bitno je da staklo ima stopostotnu zaštitu od UV zraka.

Najčešće su sva stakla naočala, bez obzira radi li se o skupljem ili jeftinijem brendu, dovoljno kvalitetna, ali nikada nemojte birati naočale iz asortimana modnog lanca.

  1. Pripazite na lažne oznake UV zaštite

U ljetnim se suvenirnicama često prodaju jeftine naočale, a mogli biste pomisliti da se radi o punom pogodku, budući da je na staklima naljepnica sa oznakom UV zaštite.

Međutim, oznake su nerijetko varka pa se raspitajte sa svojim optičarem. Nažalost, UV zaštitu ne možete utvrditi gledajući u stakla, već ih je potrebno odnijeti profesionalcu.

  1. Boja nema veze sa zaštitom

Lako je pomisliti i da je boja stakla važna, ali ustvari nema veze sa UV zaštitom. Iako mogu u određenoj mjeri smanjiti odbljesak, zatamnjena stakla nisu nikakav indikator bolje zaštite.

Za razliku od UV zaštite, polarizacija se može utvrditi jednostavnim trikom. Stavite svoje naočale i pogledajte na ekran kompjutera. Ako se svjetlina ekrana povećava i smanjuje, dok mičete glavu lijevo i desno- stakla su polarizirana.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.