Većina roditelja ima omiljeno dijete – najčešće je to ono prvorođeno!

Iako nisu precizno dogovorili koje je od dvoje djece njihov mezimac, rezultati studije upućivali su na zaključak po kojemu je u velikoj većini slučajeva roditeljima bliže srcu bilo starije dijete

Studija koju su nedavno proveli znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu pokazalo je da većina roditelja ima omiljeno dijete i da je to najčešće ono prvorođeno.

Kalifornijski su znanstvenici ustanovili da je od 768 parova koji su sudjelovali u istraživanju, 70 posto majki i 74 posto očeva priznalo da ima mezimca među djecom. Bračni parovi, sudionici studije imali su po dvoje djece rođene u razmaku od četiri godine.

Iako nisu precizno dogovorili koje je od dvoje djece njihov mezimac, rezultati studije upućivali su na zaključak po kojemu je u velikoj većini slučajeva roditeljima bliže srcu bilo starije dijete.

I djeca su sudjelovala u istraživanju. Mladi sudionici ankete morali su odgovoriti čini li im se da ih roditelji tretiraju drukčije nego brata ili sestru i utječe li takvo roditeljsko ponašanje na njihovo samopouzdanje.

U većini slučajeva mlađa su djeca odgovorila da im je samopouzdanje niže zbog toga što im se čini da roditelji favoriziraju njihova starijeg brata ili sestru, iz čega su znanstvenici zaključili da roditelji posebnu pozornost općenito posvećuju starijoj djeci.

Istraživanje je vodila Katherine Conger, profesorica na Odjelu za obiteljske studije i razvoj pri Sveučilištu Kalifornija. Priznala je da je iznenađena rezultatima studije, jer je očekivala da će se upravo starijoj djeci činiti kao da se prema njima roditelji ponašaju nepravedno u odnosu na mlađu.

“Naša hipoteza je bila da će na starije, odnosno prvorođeno dijete snažnije utjecati percepcija drukčijeg roditeljskog odnosa s obzirom na njihov status starijeg djeteta u obitelji, no pokazalo se suprotno”, rekla je Conger.

Druge provedene studije u kojima su se proučavali odnosi između braće i sestara, pokazale su da su izgledi starije djece da postanu pretili – manji nego kod mlađe, kao i da su starija djeca inteligentnija od mlađe bez obzira na spol.

IZVOR: Vijesti.rtl.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.