Virtualno otvaranje izložbe ‘Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora’

Dubrovački muzeji, Muzej Grada Šibenika i Hrvatski restauratorski zavod organiziraju virtualnu izložbu ‘Brodolom Mijoka-probuđena tajna murterskog mora’ na Facebook stranici Dubrovačkim muzeja.

Otvorenje je u četvrtak, 4. lipnja u 12 sati, a ostaje otvorena u žitnici Rupe do 15. kolovoza.

Izložba predstavlja rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoka, nedaleko od otoka Murtera. Riječ je o piratskom brodu koji je najvjerojatnije potonuo uslijed požara još prije 400 godina. Brod je prevozio skupu i luksuznu robu – predmete za svakodnevnu uporabu, dekorativnu i ukrasnu robu poput prstenja s poludragim kamenjem, koraljnih perli, koštanih češljeva, staklarskih proizvoda poput raznobojnih perli, ogledala i naočala, zlatarski materijal te predmete i instrumente koji su bili prava inovacija za ono doba: preklopne sunčane satove od bjelokosti, mjedene tehničke olovke i katance sa šifriranim mehanizmom, kao i veliku količina zlatnog i srebrnog novca, stoji na stranicama Grada Dubrovnika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.