Višnjić na Velebitu: Gotovina je s Olujom oslobodio moje selo, ne želim ga razočarati

Goran Višnjić (44) je na snimanje “Generala” došao doslovce u zadnji čas: dvadeset i četiri sata prije prve klape. Prethodno je u Vancouveru za američku televizijsku kuću NBC završavao snimanje prve sezone serije “Timeless”.
Kako se osjećate na setu, znate li u kojoj ste vremenskoj zoni?

– Da, u pravu ste. Ovdje sam došao direktno iz Los Angelesa. Sletio sam u Zagreb, s aerodroma na televiziju, s televizije na Velebit. Iza mene je neprospavana noć i problemi s “jetlagom”. U međuvremenu je došlo do izmjena nekih scena, još uvijek učim tekst, a ima ga dosta. I raspored snimanja se malo poremetio tako da me čeka dosta posla.

No, dobro je da prva scena koju snimamo ima akcijske elemente. To razbija tremu i u snimanje unese posebnu energiju potrebnu za dobru atmosferu.

Koje noćne scene snimate na Velebitu?

– Radimo odličnu scenu, kada general Gotovina dolazi u posjet svojim vojnicima na položajima na Badnjak 1994. godine.

I što kaže general vojnicima?

– Pa, to ćete vidjeti u filmu, ha, ha… Nismo to trebali snimati prvi dan, ali je tako ispalo. Malo je sve bilo na knap jer je serija “Timeless” u Vancouveru snimana duže nego što smo predvidjeli. U četvrtak idemo u Ploče, a iz Ploča za Livno. Potom u Zagrebu snimamo neke interijere, onda na red dolazi Dalmatinska zagora, Knin, zadarsko zaleđe…

Kako se osjećate u ulozi junaka Domovinskog rata? Jednom ste istaknuli da je Gotovina oslobodio vaše zavičajno selo…

– Točno. Kad čujem od naših susjeda kako govore da je Oluja bila zločinačka operacija, ja se s tim nikako ne mogu složiti. Jer za nas je to bila oslobodilačka akcija. Moja baka i djed su na početku rata bili protjerani iz Krkovića (sela u okolici Skradina – op.a.) i “Oluja” je oslobodila moje selo.

Puno mojih rođaka i prijatelja se nakon “Oluje” vratilo u oslobođena sela. Jako sam emotivno vezan za sve to skupa i zato mi je drago da radimo ovaj projekt jer ćemo pokazati ono što mi smatramo da je apsolutna istina.
Nisu se upoznali
Poznato je da se niste osobno upoznali s generalom Gotovinom? Vaš punac kaže da su oni bili ratni prijatelji…

– Čuo sam se jednom telefonom s generalom Gotovinom, to je bilo prije godine dana, kada sam nekoliko dana boravio u Dalmaciji, ali se nikada nismo vidjeli ni upoznali. Nadam se da ga neću razočarati.

Kako ste se pripremali za ulogu? Je li bilo neko posebno “ufuravanje”?

– Ne, nije bilo nikakvog ufuravanja. To je uloga koja u meni živi godinama, od dana kada je general Gotovina odveden u Haag. Tada se i rodila ideja da se snimi film o njemu, prvenstveno kako bismo svijetu pokazali da je on nedužan i da je cijela ta pravosudna procedura bio jedan čin kojim se htjelo sve sudionike rata i sve ljude s ovih prostora strpati u jedan koš.

Mislim da to apsolutno nije bilo fer. Film se prvenstveno zbog toga htjelo napraviti, kako bi se ukazalo na pogrešnu percepciju događaja u Hrvatskoj. Kad je, na sreću, general Gotovina oslobođen, onda smo rekli: “Ajmo napraviti film o cijelom ratu!”. Tako je film o generalu Gotovini prerastao u seriju od osam nastavaka.

Serija je naravno temeljena na njegovoj biografiji i ona će biti poveznica za sve epizode, ali će isto tako biti i nekih scena iz Domovinskog rata koje nisu vezane direktno uz generala Gotovinu.

Hoće li biti scena vezanih uz generalov život u Južnoj Americi i Francuskoj?

– Da, naravno. Imamo scene iz Legije stranaca, iz njegova djetinjstva i tinejdžerskog doba, koje će igrati drugi glumci. Imamo i jednu akcijsku scenu dok je bio u Legiji stranaca te scenu iz Kolumbije, gdje je radio kao savjetnik, kazao je Višnjić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.
Ostatak pročitajte OVDJE.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.